Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jestli Slovensko pošle Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300, podráždí Putina, ale může pomoci ochránit tisíce civilistů

Slovenský protiletecký systém sovětského původu S-300. Foto: Ministerstvo obrany Slovenské republiky
Slovenský protiletecký systém sovětského původu S-300. Foto: Ministerstvo obrany Slovenské republiky

Slovensko by se v případě poskytnutí systému S-300 dostalo do čela mezinárodní pomoci Ukrajině. Tato sofistikovaná zbraň je téměř na úrovni stíhacích letadel, říká vojenský analytik Vladimír Bednár.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slovensko se stalo ústředním aktérem mezinárodní operace, kterou v těchto dnech sledují i přední zahraniční média.

Jde v ní o dodávku slovenské baterie S-300 ukrajinské armádě, která nyní ze všeho nejvíc potřebuje ochránit svůj vzdušný prostor před ruskými letadly a raketami.

Americká televize CNN včera s odkazem na své zdroje informovala o tom, že Slovensko s tímto krokem předběžně souhlasilo. Slovenské ministerstvo obrany však žádá plnohodnotnou náhradu.

Že jde o vysokou hru, potvrzuje také dnešní návštěva amerického ministra obrany Lloyda Austina, který také o systémech S-300 jedná se slovenským protějškem Jaroslavem Naděm (OLaNO).

„Toto téma je předmětem obou jednajících stran,“ potvrdila i zahraničním novinářům mluvčí ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Různé důsledky

Člověk blízký ukrajinské diplomacii Denníku N řekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější