Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin je překvapen stejně jako my. Bleskovou válkou si jen chtěl zvednout popularitu, říká muž, který mu psal projevy

Stále uvažuje jako špion obklopený nepřáteli, říká o Putinovi ruský politolog Abbas Galljamov. Foto: archiv A. G.
Stále uvažuje jako špion obklopený nepřáteli, říká o Putinovi ruský politolog Abbas Galljamov. Foto: archiv A. G.

Celý svět považuje za nepřítele. Stále uvažuje jako špion obklopený nepřáteli. Putin vlastně ani není politik. Rusko je pro něj nástrojem boje proti nepříteli a nepřítele vidí v každém člověku, říká politolog a politický konzultant Abbas Galljamov. Pro Vladimira Putina pracoval v letech 2000–2001 a poté v letech 2008–2010, kdy byl Putin premiérem. Spolupracoval i s opozičním lídrem Borisem Němcovem.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Jak se Putin změnil?
  • Proč podcenil Volodymyra Zelenského?
  • Jak uvažuje ruská elita?
  • Bude v Rusku jednou demokracie?

Před dvaceti lety jste pracoval pro prezidenta Putina a poté, když byl v letech 2008–2010 premiérem, jste byl členem jeho týmu pisatelů projevů. Jaký byl Vladimir Putin tehdy a jaký je dnes?

Můj nejsilnější dojem z něj tehdy byl, že byl naprosto racionální a logický, neprojevoval žádné emoce. Řekl bych, že byl prostě dobrý manažer. Setkával se s lidmi, ptal se jich na jejich názory, pozorně naslouchal. Zajímaly ho i ty nejmenší detaily.

Myslím si, že by tehdy nikdo neřekl, že jednoho dne bude dělat emotivní rozhodnutí, že nebude schopen naslouchat opačným názorům.

Buď u něj došlo k dramatickému osobnostnímu posunu, nebo pro něj některé otázky, například ekonomika, nejsou osobně tak důležité a dokáže v nich tolerovat jiný názor. Jenže jsou věci, které pro něj mají nevýslovný význam, a v těch odmítá naslouchat ostatním a stává se netolerantním.

Zdá se také, že když je ve fázi, kdy se teprve rozhoduje, vnímá názory ostatních. V okamžiku, kdy se rozhodne, odmítá akceptovat ostatní a za každou cenu prosazuje to své.

Mám tomu rozumět tak, že jeho rozhodnutí napadnout Ukrajinu bylo emocionální?

Rozhodně. Musíte pochopit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější