Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když lidé dostanou informaci, že očkování způsobuje autismus, musíme jasně říct: „Ne, nezpůsobuje!“

Claire Klingenberg. Foto: Adam Hecl, Deník N
Claire Klingenberg. Foto: Adam Hecl, Deník N

Funkcionářka Pirátské strany si přes sociální sítě nechává doporučovat léčbu dezinfekčními přípravky na čištění bazénů. Na Trutnovsku řádí spalničky, v Praze počty nemocných strmě stoupají, přesto má antiočkovací hnutí v Česku stále silný hlas. Nejen s tím bojují ve svém volném čase čeští skeptici. O rizicích spojených s alternativní léčbou, hnutí antivax, prověřování šarlatánů a kritickém myšlení si Deník N povídal s předsedkyní Evropské rady skeptických organizací, Claire Klingenberg.

Jste předsedkyní Evropské rady skeptických společností, co vás ke skepticismu přivedlo?

Absolvovala jsem na Harvardu kurz kriminálního profilování. Když jsem se vrátila do Česka, hledala jsem, kde můžu páchat dobro. Vždycky mě zajímalo odhalování záhad a zároveň jsem vyrostla v lehce pověrčivé rodině, kdy jsem postupně začala zjišťovat, že pověry nejsou založené na pravdě, ale na dohadech, předsudcích a lidové slovesnosti, které nejsou ověřitelné. V Česku se v té době rozjížděla Paranormální výzva a já se nabídla, že pro ni budu dělat profily.

Co má Paranormální výzva společného se skepticismem?

Základ moderního skeptického hnutí, které založil James Randi tak, že začal ověřovat a testovat lidi, kteří tvrdili, že mají nadpřirozené schopnosti, a následně rozšířil skepticismus o další témata, skutečně je obdobou Paranormální výzvy. V USA tenhle projekt skončil v roce 2015, my jsme se rozhodli, že chceme v Česku pokračovat dál, protože je u nás rozšířeno hrozně moc pověstí o nadpřirozených schopnostech. Dokonce jsme měli v severovýchodních Čechách sídlo spiritismu. Experimenty prováděné v rámci výzvy jsou zároveň výbornou výukovou pomůckou při vysvětlování vědecké metody a dvojitého zaslepení. Česká Paranormální výzva je v současné době největší akcí tohoto typu na světě.

Kolik lidí jste už v české Paranormální výzvě prověřili?

Za šest let máme za sebou osm experimentů a zatím jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější