Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Pointa N: Naděje pod troskami divadla neumírá, lidé na celé Ukrajině ano

Do Mariupolu vstoupili ruští vojáci, v krytu pd vybombardovaným divadlem jsou stále stovky lidí. Foto: Telegramový kanál Mariupolnow
Do Mariupolu vstoupili ruští vojáci, v krytu pd vybombardovaným divadlem jsou stále stovky lidí. Foto: Telegramový kanál Mariupolnow

Záchranáři v Mariupolu našli živé lidi v neporušeném protileteckém krytu pod troskami rozbombardovaného divadla. Jedna z mála dobrých zpráv z Ukrajiny, kde válka vstoupila do čtvrtého týdne. Svět ale pomáhá. Česko po překvapivém gestu podpory v podobě osobní návštěvy premiéra v Kyjevě bleskově schválilo snazší získávání víz pro ukrajinské uprchlíky.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Moláček.

Plamínek naděje v Mariupolu

Poté co svět obletěly děsivé záběry rozbombardovaného a hořícího divadla v Mariupolu, se zřejmě málokdo odvážil doufat, že v jeho troskách mohl někdo přežít. Po několika hodinách záchranných prací ale začaly z místa odpudivého válečného zločinu proudit zprávy plné naděje – podle místních politiků protiletecký kryt pod budovou vydržel a lidé v něm přežili.

„Lidé vycházejí živí,“ radoval se v devět hodin ráno středoevropského času na Facebooku bývalý gubernátor Doněcké oblasti Serhij Taruta. „Už se podařilo zachránit asi 130 obyvatel,“ napsala o něco později ukrajinská poslankyně Olha Stefanyšynová.

Další a hlavně ověřené zprávy z divadla ale nepřicházely. Kolik lidí tak nakonec přežije, není v době uzávěrky newsletteru jasné. Podle místních úřadů se v divadle ukrývalo 1000 až 1200 lidí. Doufali, že jasně civilní objekt Rusko ušetří.

Nepomohly ale ani obří ruské nápisy „děti“ na prostranstvích před divadlem i za ním. Rusko sice útok na budovu popřelo a za viníky exploze označilo bojovníky praporu Azov, kteří prý budovu zaminovali a vyhodili do povětří, žádnými důkazy ale toto tvrzení nepodepřelo.

Vojenští experti varují, že ruské údery budou na civilní objekty cílit čím dál častěji, protože Moskva podle nich musí šetřit „chytrou“ municí, kterou lze přesně zamířit. Jenže přímý zásah divadla stojícího uprostřed velkého parku nevypadá na omyl. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bombardovalo ruské letectvo divadlo úmyslně.

Počínání ruských okupačních jednotek na Ukrajině bohužel nasvědčuje tomu, že se nemýlí. Otřesný záběr odvysílala německá televize ZDF. Na videu z ukrajinského dronu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější