Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kdo režíruje ty srdceryvné záběry? Kubrick?“ Proruští dezinformátoři se osmělují, nabalují se na ně antivaxeři

Mnozí odpůrci covidových opatření a vakcín se nyní orientují na podporu Ruska. Ilustrační foto z demonstrace proti pandemickému zákonu: Gabriel Kuchta, Deník N
Mnozí odpůrci covidových opatření a vakcín se nyní orientují na podporu Ruska. Ilustrační foto z demonstrace proti pandemickému zákonu: Gabriel Kuchta, Deník N

Schvalování ruské invaze na Ukrajině je trestné, někteří lidé tak raději vyjadřují své názory skrytě. Místo žlutomodrých vlajek vyvěšují ty české nebo vynechávají ve svých příspěvcích písmeno „Z“. Někdejší odpůrci covidových opatření nyní zpochybňují českou pomoc Ukrajině s tím, že „Češi sami mají málo“. Přibývá i těch, kteří otevřeně podporují Moskvu.

Když v Česku umíralo na covid několik set lidí denně a televize ukazovala přeplněné nemocnice s tvářemi strhaných zdravotníků, na internetu se paralelně šířily úplně opačné informace.

„Smrtelný koronavirus neexistuje, nemocnice hospitalizují jinak zdravé pacienty. Vakcíny proti covidu jsou neověřené, netestované a nebezpečné“. Ačkoliv to byly ve většině případů vyložené lži, autorům takových výroků nehrozil žádný postih.

Smutné obrazy z nemocnic teď vystřídaly tragické záběry rozstřílených domů, jejich obyvatel, mrtvých těhotných žen a dětí. I nyní souběžně proudí na sociálních sítích informace o tom, že „vše je úplně jinak“ nebo alespoň „vše je o hodně jinak“.

V případě války na Ukrajině je situace na rozdíl od covidu odlišná. Veřejně podporovat Rusko na demonstracích nebo na sociálních sítích je trestné. Lidé, kteří ruskou agresi podporují, schvalují trestný čin, za což jim hrozí až tříleté vězení.

Česká vlajka místo ukrajinské

Část lidí, kteří zpochybňují roli Ruska jako agresora na Ukrajině, proto volí opatrnou formu veřejného „protestu“. Na svých profilech na sociálních sítích si po 24. únoru přidali k přeškrtnuté roušce ještě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Očkování

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější