Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Dnes mají problém gayové i heterosexuálové.“ Queer Ukrajinci bojují proti Putinovi, ale terčem jsou i pro krajany

Tymur, Anton a Saša před útoky ruských vojsk utekli z východu země do západoukrajinského Lvova. Tady teď pomáhají dalším queer lidem na útěku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tymur, Anton a Saša před útoky ruských vojsk utekli z východu země do západoukrajinského Lvova. Tady teď pomáhají dalším queer lidem na útěku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

LGBT+ lidé na Ukrajině tuší, že v této válce jim jde o víc než většině společnosti. Někteří berou do rukou zbraně, jiní pomáhají krajanům na útěku a vyčkávají, co z jejich mnohaletých snah o zrovnoprávnění zbude. „Měl jsem štěstí, že být gayem pro mě na Ukrajině nikdy nebyl problém. Teď je ale problém být na Ukrajině mužem,“ vysvětluje Anton, gay a aktivista, kterého Deník N potkává během reportážní cesty do západoukrajinského Lvova.

„Mám vůbec právo jít do kavárny a dát si kafe, když zbytek Ukrajiny čelí ruským útokům?“ zamýšlí se Anton, kterému na krku v průhledném obalu visí jeho pas. Sedíme v rušné kavárně na historickém náměstí Rynok uprostřed Lvova.

Při vstupu se dva hlídači dožadují pasů. „Pokud u sebe máte zbraně, nechte je tady,“ vyzývají nás. Hned překvapeně vrtíme hlavou a vysvětlujeme, že nic takového po kapsách rozhodně nenosíme. Další jasná upomínka, že jsme v zemi, kde se válčí, i když to historické centrum západoukrajinské metropole na první pohled možná neprozrazuje.

„Bydlíme na předměstí Kyjeva, u vesnice Sofijivska Borščahivka. Kousek od nás leží vojenské letiště, na které hned první den války začali Rusové útočit. Asi ve čtyři jsme uslyšeli zvuky, které normálně neslýcháme. V šest bylo jasné, co se děje,“ popisuje muž původem z Charkova, který sám o sobě říká, že je „otevřeně gay a otevřeně aktivistický“.

U stolu s námi sedí také jeho partner Saša původem z Mariupolu a kolega Tymur z Kyjeva, který spolu s Antonem vede neziskovou organizaci Fulcrum, jednu z největších národních LGBT+ organizací na Ukrajině.

„Do hodiny jsme se rozhodli, že z Kyjeva odejdeme. Jenom chvíli trvalo, než jsme sehnali někoho, kdo by nás z města odvezl sem do Lvova,“ pokračuje Anton. Hned poté koupil lístek na vlak z Charkova své matce, které volal s tím, že ještě ten den musí odjet.

„Když jsme s batohy vyšli na ulici, nejela hromadná doprava ani taxíky, takže jsme na místo setkání s naším odvozem šli asi hodinu a půl pěšky. Cestou jsme už potkali několik ukrajinských tanků, které blokovaly jednu z příjezdových cest do města. Pochopili jsme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější