Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kyberútoky se mohou z Ukrajiny přelít i k nám. Riziko je velmi vysoké, varuje šéf NÚKIB Řehka

Brigádní generál Karel Řehka. Foto: NÚKIB
Brigádní generál Karel Řehka. Foto: NÚKIB

Ruskou invazi na Ukrajinu provázejí kybernetické útoky, které se mohou přelít i do Česka, říká šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka. V korespondenčním rozhovoru pro Deník N také popisuje, že v době zahájení války jeho úřad zaznamenal možný průzkum cílů pro útoky v Česku. „Včetně veřejných institucí a kritické infrastruktury,“ říká Řehka.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Mohou se kybernetické útoky spojené s válkou na Ukrajině přelít i do Česka?
  • Jak se Česko na případné útoky připravuje?
  • Zaznamenal NÚKIB útoky ze strany ruského státu nebo právních služeb?
  • Jak má stát řešit nedostatek odborníků na kyberbezpečnost a IT?

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, může konflikt přerůst i v první plnohodnotnou kybernetickou válku?

Platí, že dnes již de facto jakékoliv soupeření států, geopolitické napětí či konflikt má přesah do kybernetického prostoru – ten se stal další vrstvou, nebo chcete-li doménou. Toto je platné i pro aktuální dění ve východní Evropě. Ruská agrese vůči Ukrajině má přesah i do kyberprostoru a počet i závažnost útoků především na ukrajinské instituce se v posledních několika měsících viditelně navyšují. Historicky jsme byli svědky i kybernetických útoků proti Ukrajině, které měly destruktivní dopad ve fyzickém světě – zejména útoky na energetický sektor v letech 2015 a 2016.

Vždy lze očekávat, že ruku v ruce s eskalací konfliktu ve fyzickém světě půjde velmi pravděpodobně i nárůst počtu a závažnosti kybernetických útoků.

Mohou se kybernetické útoky „přelít“ i do Česka?

Je možné, že se kybernetické útoky mohou z konfliktu na území Ukrajiny „přelít“ i k nám, což už se v minulosti v Evropě dělo. Vyloučit nelze ani scénář cílených útoků na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hackeři a kyberbezpečnost

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější