Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Technická památka, ale funkční!“ Prošli jsme jedním z největších pražských krytů, jak vypadá uvnitř?

Světlo pulzujících zářivek a zemitý puch dává tušit, že zde strávený čas není nikterak příjemný. Foto: Adam Hecl, Deník N
Světlo pulzujících zářivek a zemitý puch dává tušit, že zde strávený čas není nikterak příjemný. Foto: Adam Hecl, Deník N

Invaze ruské armády na Ukrajinu včetně útoku na jadernou elektrárnu nebo slov o atomových zbraních vyvolává obavy i v Česku. Množí se dotazy ohledně možných úkrytů v době války. Hasiči i další odborníci ale vyzývají ke klidu. Jedním z nejrozsáhlejších bunkrů v hlavním městě je Folimanka. Jde o největší podzemní stavbu na území Prahy 2. Čas strávený v krytu není úplně příjemný. „Není to o komfortu, je to o přežití,“ říká Jan Mikeš z krizového řízení druhé městské části.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zavřít troje mohutné dveře, zabednit větrací otvory a člověk je oddělený od zbytku světa. Než se ale před návštěvníkem otevře spletitý labyrint tunelů a ponurých zákoutí, musí ujít asi 50 metrů dlouhou chodbou. Teprve pak se dostává pod zem.

Vstup z ulice Pod Karlovem. Foto: Adam Hecl, Deník N

„Tady se to zavře a je to. Vstoupili jsme do krytu, který má nějakých 1300 metrů plochy. Jsou to opravdu jenom tunely, téměř žádné hranaté místnosti. A slouží tedy k ukrytí obyvatelstva před bombardováním a chemickým nebo radiačním útokem,“ popisuje Mikeš.

Vejít sem je možné jedním hlavním vchodem z ulice Pod Karlovem, pak jsou tu ještě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější