Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na východě válka, na západě genderové šílenství. Orbán svolával své voliče do boje za mír

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: ČTK / Zsolt Szigetvary, MTI via AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: ČTK / Zsolt Szigetvary, MTI via AP

Maďarsko nemůže v této válce vyhrát nic, ale může ztratit všechno, varoval Viktor Orbán na velkém předvolebním mítinku v Budapešti.

Nejlepší válka je ta, které se dá vyhnout, řekl maďarský premiér Viktor Orbán na předvolebním mítinku v Budapešti před tisícovkami příznivců své strany Fidesz. Zopakoval své stanovisko, že nepošle na Ukrajinu vojáky ani zbraně, protože „Maďarsko musí zůstat mimo války“, a obvinil opozici z toho, že chce Maďarsko zatáhnout do rusko-ukrajinského konfliktu.

Orbán se opět nechal slyšet, že maďarská levice chce poslat do války maďarské vojáky a zbraně – což je tvrzení, které představitelé jeho vlády šíří už několik dní. Přestože opozice mluvila pouze o tom, že pokud NATO rozhodne o pomoci pro Ukrajinu, budou s tím souhlasit.

Za pochod za mír i ze Slovenska

Výročí uherské revoluce v roce 1848, které je v Maďarsku státním svátkem, využily vládní strana i opozice k mobilizaci svých voličů před parlamentními volbami. Ty se konají už 3. dubna.

Vládní Fidesz uspořádal v Budapešti takzvaný pochod za mír, od roku 2012 tradiční masový podnik strany. Vymysleli ho provládní aktivisté, publicisté a podnikatelé, kteří na tyto pochody organizují do Budapešti zájezdy ze všech částí Maďarska i zpoza hranic. Hlavním řečníkem za mír je vždy Viktor Orbán. Nejúspěšnějších ročníků se zúčastnily statisíce provládních demonstrantů.

Letošního pochodu se zúčastnili také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

Ruská válka na Ukrajině

Viktor Orbán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější