Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská média lžou tak, že kdo si je nepustí k tělu, vůbec si to neumí představit. Udělali jsme to za vás

My všichni jsme Z. Snímek ze soudobého ruského propagandistického videa
My všichni jsme Z. Snímek ze soudobého ruského propagandistického videa

Zkusili jsme po jeden den zjišťovat, jaký obrázek současného dění může získat konzument ruských médií. Jejich obsah viděný ze zahraničí je spíš fraška než tragédie, pro domácího diváka to je ale právě naopak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Napřed mi nedocházelo, co se to změnilo v ulicích obcí u Kyjeva, které jsou pod kontrolou ruských ozbrojených sil. Na pohled tatáž technika na ulicích, kontrolní stanoviště Národní gardy, krajnice silnic zasypané úlomky dřeva. A najednou kolem všech těch ufonských zjevení projíždí chlapík na kole. Lidé! Předtím tu nebyli. A teď pomalu vylézají ze sklepů, překonávají strach a začínají v sobě bořit stereotypy.“

Reportér moskevské Komsomolské pravdy Aleksandr Koc (v ruském mediálním slangu „speckor“, speciální korespondent) nepostrádá, jak je vidět, vypsanou ruku a cit pro hluboký lidský příběh. Tak to má být, bojující jednotky mají přece doprovázet jen ti nejlepší. Koc pokračuje:

„‚Dokud nám šla elektrika, v telce vyprávěli o ruské armádě. Že to jsou násilníci, že rabují a vraždí. No a teď na ně koukáš – kluci jako kluci. O příděly se s námi podělili,‘ říká jeden takový cyklista.“ Koc dál popisuje idylické poměry na čerstvě dobytém okupovaném – v jeho pojetí „osvobozeném“ – území. „Místní obyvatelstvo už zahájilo výměnu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější