Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Západ se chová, jako by tady byli jiní lidé. Přijde mi to nekřesťanské, fašisti tu zabíjejí děti, říká lékař z Charkova

Jevhen Komarovskyj na jednom ze svých aktuálních videí k válce na Ukrajině. Foto: repro/YouTube Jevhena Komarovského
Jevhen Komarovskyj na jednom ze svých aktuálních videí k válce na Ukrajině. Foto: repro/YouTube Jevhena Komarovského

Jevhen Komarovskyj je dětský lékař, kterého zná na Ukrajině či v Rusku téměř každý rodič – napsal řadu knih o tom, jak pečovat o děti a jejich zdraví, jeho pořady vysílají ruské i ukrajinské televize, další miliony lidí odebírají jeho videa na YouTube. Po ruské invazi Komarovskyj odjel z východoukrajinského Charkova, kde dlouhodobě žije a provozuje dětskou kliniku. Místo rad, jak dětem pomoci od bolestí břicha nebo jak je naučit čistit si zuby, na svém telegramovém kanálu informuje o válce a dává návody, jak se chránit při případném ruském chemickém útoku nebo úniku radiace z rozstřílené jaderné elektrárny.

V rozhovoru pro Deník N doktor Komarovskyj popisuje situaci v bombardovaném Charkově, výhrůžky, které mu chodí z Ruska, i frustraci nad tím, že Západ odmítá Ukrajině pomoci vyhlášením bezletové zóny. „Můžu vyprávět, jak včera v jednom konkrétním městě jela žena s malým dítětem pro lékařskou pomoc, najely autem na minu a oba zemřely. A co dál? Takových dětí ještě budou desítky, možná stovky. A my budeme vyjadřovat lítost,“ říká.

Vaše rady, jak pomoci dětem od bolesti břicha či při klubání zubů, už roky čtou a sledují miliony lidí na Ukrajině i v Rusku. V poslední době ale zveřejňujete spíše preventivní návody, jak se chránit při výbuchu jaderné elektrárny nebo proti chemickému útoku. Jak se v posledních týdnech změnil váš život?

Možná se budete divit, ale můj život se moc nezměnil. Vždy jsem radil rodičům a tím se zabývám i teď. Druhá věc je, že teď musím odpovídat na úplně jiné otázky. Třeba mi přijde fotografie, na které je klasická angína, a ptají se, jak dítěti pomoci bez

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější