Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko má v EU pověst ignorantské země, může si ji díky Fialově cestě napravit, říká odborník na mezinárodní vztahy

„Znám Petra Fialu dvacet let, studoval jsem pod ním a sdílíme spolu kancelář na univerzitě, byť se tam moc nepotkáváme. Chápe význam situace, je schopen zariskovat a dokáže udělat něco, co není jen gesto.“ Foto: Jan Kudláček, Deník N
„Znám Petra Fialu dvacet let, studoval jsem pod ním a sdílíme spolu kancelář na univerzitě, byť se tam moc nepotkáváme. Chápe význam situace, je schopen zariskovat a dokáže udělat něco, co není jen gesto.“ Foto: Jan Kudláček, Deník N

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes spolu se svým polským a slovinským protějškem nečekaně vydal do válkou sužovaného Kyjeva, aby se na místě setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle Víta Hlouška z Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity jde o významnou událost. „Snažili jsme se mít něco, čemu Angličané říkají ‚keep a low profile‘. Tedy nebýt moc vidět a do ničeho nezasahovat. Z pohledu třiceti let české zahraniční politiky je dnešní cesta bezprecedentní,“ říká Hloušek v rozhovoru.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme?

  • Jak významná je cesta tří evropských premiérů do Kyjeva?
  • Může mít tento krok dopady na pozici Česka v Evropě?
  • Lze tuto cestu srovnat s nějakým dalším momentem české zahraniční politiky minulých let?
  • Proč se cesty účastní i premiér Slovinska?

Jak hodnotíte význam dnešní cesty?

Premiéři tří zemí jedou do Kyjeva jako zástupci Evropské unie. Než odjeli, proběhly konzultace s (předsedkyní Evropské komise) Ursulou von der Leyenovou a (prezidentem Evropské rady) Charlesem Michelem, tedy s nejvýznamnějšími představiteli Unie. Ta cesta se dá tím pádem chápat jako krok ne tří středoevropských premiérů, ale jako vzkaz celé EU jejich prostřednictvím.

Považuji to za velmi významné, nejde jen o symbolickou aktivitu. Sice přesně nevíme, jakou agendu budou řešit s ukrajinským prezidentem Zelenským, ale pokud proběhly konzultace na celoevropské úrovni, může jít o další diplomatickou i materiální pomoc.

Navíc má ten krok i další rozměr. Z perspektivy Evropy jde o východoevropskou krizi a je skvělé, že se státy jako Polsko, Slovinsko nebo Česká republika intenzivně diplomaticky angažují.

Bude mít dnešní cesta do Kyjeva podle vás zásadní vliv na pozici všech tří zemí v EU?

Upřímně řečeno si nemyslím, že se to přenese mimo debaty, které se týkají východního partnerství, případně nynější krize na Ukrajině. Polsko ostatně je silným hráčem už nyní.

Rozhodně to ale je pro nás i Slovinsko pozitivní věcí. Máme dlouhodobě pověst

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější