Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Vlak dovezl Fialu a ostatní premiéry do Kyjeva a ruská policie odvezla novinářku z vysílání

Premiér Petr Fiala (zcela vpravo) vyrazil s Janezem Janšou (premiér Slovinska, zcela vlevo), Mateuszem Morawieckým a Jarosławem Kaczyńskim do Kyjeva. Foto: Twitter Petra Fialy
Premiér Petr Fiala (zcela vpravo) vyrazil s Janezem Janšou (premiér Slovinska, zcela vlevo), Mateuszem Morawieckým a Jarosławem Kaczyńskim do Kyjeva. Foto: Twitter Petra Fialy

Trio evropských premiérů včetně Petra Fialy vyrazilo na návštěvu ostřelované ukrajinské metropole, trochu tím rozzlobilo některé činitele EU a nejspíš dost potěšilo Ukrajince. V Rusku se zatýká přímo v televizi, transparent, kvůli němuž odvedli novinářku z vysílání, už tamní diváci neuvidí.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Wirnitzer.

Premiéři na Ukrajině

Návštěva premiérů Petra Fialy (Česko), Mateusze Morawieckého (Polsko) a Janeze Janši (Slovinsko) v Kyjevě, frontovém městě čelícím ruskému útoku, je velká věc.

Politici přijeli vyjádřit podporu Ukrajině, která se už dvacátý den odhodlaně brání. Její prezident Volodymyr Zelenskyj by asi řekl, že nepotřebuje slova podpory, potřebuje munici, ale možná právě osobní dojem z bombardované třímilionové metropole, která se mění v město duchů i pevnost zároveň, premiéry k větší podpoře Ukrajiny přiměje.

Ostatně už zítra se koná jednání ministrů obrany NATO, kde budou i ministři Finska, Švédska, Gruzie… a Ukrajiny.

Trojice konzervativních premiérů na cestě patrně získá i politické body – a nejsou to politici, které by jindy nebylo za co kritizovat: polská vláda to stran interrupcí právem schytává ze všech stran, Janša je zase dobrý přítel Viktora Orbána a předloni neváhal za vítěze amerických prezidentských voleb označit Donalda Trumpa v rozporu s… no, asi tak se vším.

Je to pravda – ale zároveň to je trochu mírová optika. Ta teď nefunguje a pokud vlaková diplomacie povede k větší pomoci Ukrajině, bude to jen dobře. Mimochodem, premiér Fiala za cestu sklidil uznání od odborníků, v jejichž popisu práce chvála vlády rozhodně není.

Svoboda projevu bez svobody po projevu

Zapamatujme si jméno Marina Ovsjannikovová: novinářka z ukrajinsko-ruského manželství, až do včerejška zaměstnankyně stanice Pěrvyj Kanal, pilíře ruské televizní propagandy.

Marina rozvinula v přímém přenosu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější