Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protektorát nebyl jen „jejich“, ale také „náš“

Na webu Deníku N i v jeho tištěné podobě budete od nynějška každý týden nacházet nový seriál, který navazuje na oblíbený podcast historika Michala Stehlíka a publicisty Martina Gromana Přepište dějiny. První díl se věnuje době skutečně přelomové, tedy výročí vzniku protektorátu Čechy a Morava, který se připomíná 15. března. Kdy ale protektorát přesně vznikl a jak na počátku fungoval?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Čeští (nejen nacionálně extremističtí) politici hned z několika stran v posledních letech opakovaně žádali, aby se 15. březen stal státním svátkem jako den připomínky okupace zbytku předválečného Československa. Protektorát jako takový ale oficiálně vznikl až o den později a především převzal alespoň v prvních týdnech a měsících struktury druhé republiky. Smršťovat jej na příběh nacistických agresorů a českých obětí tedy tak docela nelze.

Protektorát na jeho počátku logicky v mnoha ohledech formovali sami Češi – někteří v domnění, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější