Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ceny divadelní kritiky za rok 2021: Spolek JEDL i první scéna

Ministr kultury korunuje režiséra Jana Friče vavřínovým věncem na předávání Cen divadelní kritiky, kde si Frič v projevu stěžoval na málo peněž v kultuře. Foto: Irena Vodáková
Ministr kultury korunuje režiséra Jana Friče vavřínovým věncem na předávání Cen divadelní kritiky, kde si Frič v projevu stěžoval na málo peněž v kultuře. Foto: Irena Vodáková

S divadelními anketami je to v pandemických časech těžké. Nezanedbatelnou část loňského roku se nehrálo, premiéry se nevypočitatelně posouvaly, reprízy rušily. Nekonalo se ani několik důležitých festivalů, typicky třeba Os-tra-var, který vždy přinášel spoustu pomyslných bodů ostravským souborům. Letos tradiční anketu ovládli Spolek JEDL, Tomáš Dianiška a Markéta Matulová.

Anketa Ceny divadelní kritiky se nicméně držela zuby nehty, nikomu se z pochopitelných důvodů nechtělo přerušit tradici. Oceňovalo se koneckonců i loni, kdy všechno bylo ještě mnohem horší a pandemie začátkem března vrcholila. Optimista se tudíž může na věc dívat tak, že letos se to už přece jen jaksi obrací k lepšímu a regulérnějšímu. Alespoň v divadle.

Anketu českých divadelních kritiků organizuje časopis Svět a divadlo už od roku 1992 a pravidelně se jí účastní sedm až osm desítek publicistů a kritiků (pokaždé vzbudí údiv, že jich je tolik). Kategorií je celkem osm: inscenace, divadlo, mužský a ženský herecký výkon, nejlepší poprvé uvedená česká hra, scénografie, hudba a talent. Anketa se vztahuje ke kalendářnímu roku a zúčastnění mají vždy po třech hlasech v každé kategorii. Vítězové jsou pak určeni prostým součtem. Jen pro pořádek: Ceny divadelní kritiky byly letos uděleny poosmé, do roku 2014 se na základě téže ankety udělovaly Ceny Alfréda Radoka.

Kritika má ráda JEDL

Obvyklým problematickým místem anket, ve kterých hlasují „všichni“, je to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější