Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se verbují špioni na Slovensku: Řekl jsem v Moskvě, že jsi hodný kluk

Foto: Denník N
Foto: Denník N

Denník N získal krátký sestřih z videí, které natočily slovenské bezpečnostní složky při odhalování ruské špionáže na Slovensku. Vojenský přidělenec na ruské ambasádě Sergej Solomasov na konci vytáhne z kapsy dvakrát 500 eur.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dva z aktérů ruské špionáže na Slovensku jsou Bohuš Garbár a plukovník Sergej Solomasov. První psal pod různými pseudonymy do konspiračních Hlavních zpráv (Hlavné správy) a Armádního magazínu, druhý byl vojenským přidělencem na ruské ambasádě v Bratislavě, ačkoli toto jeho označení není úplně přesné.

Slovensko Rusku nedovolilo mít na slovenském území vojenského přidělence, proto byl Solomasov oficiálně jen jeho zástupcem, potažmo asistentem. Ale de facto funkci přidělence zastával.

Denník N získal video, na němž jsou sestřihy z jednoho z prvních setkání této dvojice. Solomasov na něm Garbára verbuje ke spolupráci pro ruskou rozvědku. Setkali se v parku v roce 2021; schůzku zachytily slovenské bezpečnostní složky speciální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější