Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Rusko vydělává na českých bytech, Mynář má další černou stavbu a pošta zdražila balíky

Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N
Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N

Výběr z textů Deníku N i dalších pondělních událostí připravil Petr Kučera.

Psali jsme v Deníku N

Ruský stát pronajímá v Praze stovky bytů, které patří Česku. Peníze vybírá v hotovosti úředník z ruské ambasády. Nájemníci, kteří protestovali, skončili podle svých slov buď před soudem, nebo v nemocnici. Byty má ruské velvyslanectví ve správě na neomezeně dlouhou dobu na základě smluv s ČSSR, které byly uzavřeny ještě před sametovou revolucí. Mělo by je využívat pro své diplomaty. Deník N však zjistil, že řadu z nich pronajímá třetím osobám, čímž může porušovat úmluvy o diplomacii. Ministr zahraničí Tomáš Petříček pak uvedl, že se na tyto domy zaměří.

Mobilní operátoři nám sice prodali ferrari, ale dali nám k němu jen litr benzinu, a my si s ním tedy stejně nezajezdíme. Je to taková hospoda Na Mýtince: postavili si sítě, ale je problém, že je používají lidi,“ říká předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák v rozhovoru pro Deník N. Hovoří v něm také o novém datovém portálu, který má nastavit zrcadlo kvalitě sítí. „Chceme odstranit jakoukoliv překážku, která by člověka mohla odradit od přechodu za lepší nabídkou. Operátor by měl o svého zákazníka permanentně soutěžit,“ dodává.

Žádost Vratislava Mynáře o odběr vody k zasněžování sjezdovky pomohla úředníkům odhalit další „černou stavbu“ v Osvětimanech. Ta leží jen kousek od načerno postaveného rybníka a patří rovněž kancléři prezidenta republiky. Zařízení slouží k zasněžování sjezdovky, na které Mynář dosud také nemá povolení. Podrobnosti zjistil redaktor Jakub Zelenka.

Země Visegrádu vyzařují silný protievropský nacionalistický diskurs. Je to otevřené pohrdání tradicí mnohonárodní Evropy a otevřených evropských společností. Chceme zničit bezprecedentní bezpečí našich zemí? Těšíme se svobodě, míru a bezpečí již tři dekády. Chceme o to přijít? Neničme si to, nač jsme mnoho generací nedosáhli – členství v klubu evropských liberálních demokracií,“ vyzývá ve společném prohlášení pět osobností z těch, které v roce 1989 stály u zrodu svobodné společnosti. Deník N zveřejnil dokument, pod nímž jsou podepsáni Ivan Gabal, Fedor Gál, Michael Kocáb, Jan Ruml a Jan Urban.

Ještě před pár měsíci byla Ilhan Omarová známkou toho, že Spojené státy americké jsou zemí otevřenou pro všechny. Do země přijela jako uprchlice a jako vůbec první muslimka nosící šátek hidžáb byla zvolena do Kongresu. Stačily ale dva měsíce a Omarová čelí mohutné nenávisti. Poslanci se kvůli ní hádají, prezident volá po její rezignaci. O tom, jak se Američané vyrovnávají s první muslimkou v Kongresu, píše z USA Jana Ciglerová.

Stavební zákon čekají revoluční změny. Státní správa se oddělí od samosprávy a zaměstnanci stavebního úřadu tak už nebudou moci být obviněni z podjatosti a z toho, že jdou na ruku obci, která je platí. Pod jedním úřadem také mají společně pracovat – a komunikovat spolu – i hygienici, hasiči, ochránci přírody či památkáři. Člověk pak bude moci lépe předvídat, jak řízení dopadne. Velkou výhodou má být zrychlení povolovacího procesu. Stavebník už nebude potřebovat několik povolení, která si dnes musí sám oběhat, ale jen jedno. Návrh zákona rozebírá v rozhovoru pro Deník N Renata Králová Pintová.

Zkáza Dejvického divadla se pohybuje na hraně mystifikace a skutečnosti, přičemž jen osoba skutečně zasvěcená může říct, jak moc je upřímná opilecká filipika Jaroslava Plesla vůči Ivanu Trojanovi, kdy mu do tváře vmete, že ačkoliv hraje pořád hrdiny, je to sráč, zbabělec a „četnická humoreska“. V novém seriálu České televize se herci populární pražské scény vysmívají sami sobě i vlastnímu kultu. Je nekompromisní, syrový, naprosto odmítá jakékoliv předstírání humoru, hodnotí novinku Jindřich Göth.

Více než dva měsíce po výbuchu metanu se nepodařilo vyzvednout těla devíti horníků, která zůstávají v hloubce 800 metrů v Dole ČSM na Karvinsku. Společnost OKD doufá, že by se to mohlo podařit v dubnu. Ústřední báňský inspektor je skeptičtější. Vyzvednutí ostatků podle něj může trvat i půl roku, řekl redaktorce Evě Mošpanové.

ODS během pár dnů už podruhé narazila na sociálních sítích. Její předseda Petr Fiala zveřejnil video, v němž obvinil Evropskou unii ze snahy ponížit Velkou Británii při jednáních o brexitu. Neuvedl žádné příklady ani argumenty a na četné dotazy se své tvrzení pokusil argumentačně podpořit způsobem, který zní z úst vědce-politologa dost podivně. „Pokud chce ODS někdy porazit Andreje Babiše, musí se zbavit nejtěžší koule na noze, kterou zdědila z minulosti,“ komentuje nejnovější přešlap Jan Moláček.

V každé americké restauraci musíte nechat obsluze nejmíň patnáct procent z ceny jídla. Méně než pět dolarů za dovážku čehokoliv nemůžete dát. Spropitné v Americe má svá přísná pravidla, ve kterých je těžké se vyznat, píše zpravodajka Jana Ciglerová v dalším díle svého Amerického deníku. Spropitné tu už dávno není dobrovolné, nedat ho je trapas, upozorňuje.

V nedělní dohrávce fotbalové ligy mezi Bohemians a Slavií se ve vršovickém Ďolíčku děly věci. Za stavu 0:0 šli domácí nečekaně do vedení, jenže po zásahu videorozhodčího sudí Pavel Královec gól odvolal a nařídil na druhé straně penaltu pro Slavii. Události na stadionu podrobně rozebírá Pavel Procházka, který upozorňuje ještě na jeden zásadní problém. „Video ve fotbale nyní týden co týden odhaluje nedostatky pravidel z 19. století. Hlavně co se pravidla o penaltě týče. Kdyby se jako ve všech ostatních kolektivních sportech nařizoval pokutový kop jen za zmaření vyložené šance, tyto diskuse by ubyly,“ navrhuje sportovní expert Deníku N.

A co najdete zítra v tištěném Deníku N?

  • Česko mám pořád rád, říká Karel Schwarzenberg. Ve velkém rozhovoru mluví o Zemanově číhání v rákosí, o zdravotních problémech i o tom, jak se vyrovnává s nadávkami do cizáka.
  • Čau lidi! Rozebrali jsme víkendová shrnutí Andreje Babiše na sociálních sítích. Jaká témata zvedá, jak argumentuje a jaké nedostatky jsme našli?
  • Arabské jaro chytá druhý dech. Smete Súdán letitého diktátora?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější