Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč v globalizovaném světě nemůže Putin vyhrát válku vedenou ve stylu minulého století

Rusko – na rozdíl od některých emirátů v Perském zálivu – investovalo jen malou část peněz z vývozu surovin do zakládání firem na vyspělé technologie nebo do výzkumných institucí. Ilustrační foto: Adobe Stock
Rusko – na rozdíl od některých emirátů v Perském zálivu – investovalo jen malou část peněz z vývozu surovin do zakládání firem na vyspělé technologie nebo do výzkumných institucí. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Jiřího Pehe: Válečné výboje diktátorů, jako byl Adolf Hitler anebo Josif Stalin, s nimiž je nyní srovnáván Vladimir Putin, se odehrávaly ve značně odlišném kontextu než jeho agrese na Ukrajině v první třetině 21. století. Jak už upozornili někteří západní komentátoři, Putin nedocenil, že rozpoutává válku ve stylu 19. století či první poloviny 20. století v prostředí, v němž dominují globálně propojené komunikační technologie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ty nejen značně ztěžují, neboť v reálném čase odhalují kupříkladu rádoby překvapivé útoky těžké techniky. Videa a fotografie pořizované pomocí chytrých telefonů a dalších snadno dostupných technologií a okamžitě šířené přes internet i prostřednictvím televizního vysílání také odhalují různá zvěrstva a lži dobyvatelů. Šíření těchto záběrů má značný dopad na veřejné mínění a jsou jedním z důvodů rychlého sjednocení Západu proti Rusku.

Skeptici namítnou, že komunikační propojenosti využívá i agresor. Jsme vystaveni proudu dezinformací i konspiračních teorií a nemálo lidí v západních společnostech těmto lžím podléhá. Přesto se zdá, že v situaci, jakou je brutální válka, která vše nasvěcuje ostřeji, vítězí ve věku hojnosti informačních zdrojů nakonec jasně informace nad dezinformacemi.

Také proto se Kreml nyní snaží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Vladimir Putin

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější