Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Dnes má svátek jedno z nejdůležitějších čísel, pí

Obvod kruhu je třekrát delší než jeho průměr. Třikrát a pak ještě kousek. Foto: Adobe Stock
Obvod kruhu je třekrát delší než jeho průměr. Třikrát a pak ještě kousek. Foto: Adobe Stock

Z archivu: Den pí je tak trochu jako jako svatý Valentýn: americký kulturní import až běda. V zemích, kde je dnes 14. 3., nikoli 3/14, člověka ani nenapadne, že je na tom datu něco zajímavého. Což je ale vlastně škoda. Připomínáme archivní text.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před několika lety jsme v Deníku N vystříleli hodně prachu najednou, když jsme o číslu pí sepsali dlouhatánský článek, který samozřejmě nijak nezastaral. Ale téma je to vděčné – a věčné –, vždy je k němu co dodat.

Vsuvky v boxech jsou určeny čtenářům s hlubším zájmem o matematiku, ne však tak hlubokým, aby je pohoršily zjednodušující formulace.

Připomeňme, že číslo pí má za desetinnou čárkou nekonečně mnoho číslic, v nichž není žádná pravidelnost, žádný systém. Tím se liší od čísel jako 1/3 = 0,33333… nebo 2/7 = 0,2857142857142…, v nichž se číslice donekonečna rytmicky opakují. Pí v sobě žádné opakování neskrývá, což znamená, že se nedá zapsat jako zlomek, není podílem žádných dvou čísel. Podíl je latinsky ratio; číslům, která se dají zapsat jako zlomek, se říká racionální. Pí mezi ně nepatří, je iracionální.

To může znít jako „nerozumné“, ale pí je naopak velice rozumné v tom smyslu, že je v něm zakódována

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější