Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Echo Moskvy není jen médium, je to náš život,“ říká novinářka ze zakázané stanice

Ekaterina Kanakova ještě v moskevské redakci při vysílání. Foto: archiv Ekateriny Kanakove
Ekaterina Kanakova ještě v moskevské redakci při vysílání. Foto: archiv Ekateriny Kanakove

Z Ruska odcházejí i novináři, podle Ekateriny Kanakové ze zakázané stanice Echo Moskvy se mají čeho bát. Její redakce nedávno v éteru skončila po třiceti letech existence. Neinformovala o útoku proti Ukrajině podle představ ruské vlády. Tamní úřady tak zablokovaly webový kanál i vysílání. „Jsme v šoku, ale pokračujeme v práci,“ popsala Kanakova Deníku N.

„Echo Moskvy existovalo dříve, než jsem se narodila, teď je všemu konec,“ posteskla si Kanakova hned na začátku rozhovoru. „Je strašně nepříjemné vidět, jak tvoje redakce s tím velkým červeným kobercem přes celou místnost, se všemi fotkami, které visely na zdi jako v muzeu, je celá prázdná. Nevíte, jestli se to vrátí, nebo ne. To je takový pocit zoufalství,“ popsala novinářka své dojmy po zavření média. Echo Moskvy bylo jednou z nejposlouchanějších rozhlasových stanic v Rusku. Spolu s ním Kreml utnul i nezávislou televizi Dožď.

„Putinova vláda si myslí, že jsme zločinci“

Tažení proti posledním zbytkům nezávislých médií v zemi spustila novela zákona o dezinformacích. Za podle ruského státu lživé zprávy o jeho armádě nebo výzvy k sankcím hrozí 15 let vězení. De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů a kopírovat propagandistickou linku, která hlásá, že Ukrajinu vyrazili ruští vojáci zachránit.

„Nemůžete říct slovo válka, musíte používat jenom spojení speciální operace. Stejně ale všichni rozumí tomu, co chcete říct. To je taková blbost, to je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější