Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se zrodil Batman, batmánie a kultura fanoušků, která hýbe i filmovým trhem

Jak by si poradil Batman v komunistické Praze? Repro: Crew
Jak by si poradil Batman v komunistické Praze? Repro: Crew

Aktuální filmový Batman je jiný, než jak jsme tuto filmovou postavu znali. Popkulturní postavy procházejí proměnami nejen z rozhodnutí samotných tvůrců, ale také v dynamické zpětné vazbě se základnou fanoušků. Jak konkrétně u Batmana ovlivnili vývoj postavy fanoušci, o tom vypráví populárně pojatá studie Temný rytíř od Glena Weldona (vydal Paseka).

Zatímco českému obyvatelstvu v komunistickém Československu byli američtí komiksoví superhrdinové popisováni jako infantilní či naopak smrtelně nebezpečná zábava dekadentního Západu, pro mladé čtenáře v západních zemích byli integrální součástí jejich dětství. Sešity se superhrdiny byly levné a prodávaly se v každém kiosku. Západní děti na nich vyrůstaly asi tak jako Češi na Rychlých šípech a Čtyřlístku. Ne-li ještě víc.

Obec fanoušků pak můžeme rozdělit na zhruba dvě kategorie. Širší obec, která dotyčný produkt vnímá jako jednu z mnoha možných zdrojů zábavy, a tvrdé fanouškovské jádro, pro které je daný produkt jednou z nejpodstatnějších věcí v životě.

Geneze nerda

Jádro těchto fanoušků, kterým se později začalo říkat nerdi, vznikne obvykle samovolně. Existují ale mechanismy, které jeho vznik podporují. Mohou být součástí produktu samotného, například pokud produkt umožňuje vytváření a hlavně dotváření fiktivního světa jako v případě Star Treku či Hvězdných válek. Produkt musí být zároveň

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Komiks

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější