Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jestli tohle není fašismus, tak nevím, co je, říká polský expert o Putinově Rusku

„Bude to dlouhý boj. Nemysleme si, že za týden dojde k puči proti Putinovi.“ Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
„Bude to dlouhý boj. Nemysleme si, že za týden dojde k puči proti Putinovi.“ Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Polský expert na extremismus, terorismus a mezinárodní politiku Kacper Rekawek v rozhovoru popisuje, jak Putin využívá extremisty a přibližuje vztah Poláků k Rusům a Ukrajině. „Jednou ze základních polských otázek je vždy to, abychom neopakovali scénář z konce druhé světové války, abychom se nestali potravou pro velké tohoto světa,“ říká Rekawek.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • která historická traumata způsobila, že Poláci nemají rádi Rusko;
  • zda v Polsku vůbec existují proruští politici;
  • jak Putin využíval extremisty a kolik lidí bylo za 20 let zavražděno;
  • zda po útoku na Ukrajinu vzroste v Rusku nacionalismus.

Polsko aktivně pomáhá Ukrajině a přijalo již přibližně milion uprchlíků. Pomáhá vláda i obyčejní lidé. Je to přirozený proces, nebo to do značné míry souvisí se vztahem Poláků k Rusku?

Jedno i druhé. V Polsku máme již více než deset let specifickou situaci. Zažil jsem to již v roce 2010, když jsem přednášel na univerzitě ve Varšavě. V té době k nám náhle přišla velká skupina ukrajinských studentů. To bylo dávno před válkou a euromajdanem. Poprvé jsme zjistili, že na našem území budeme mít spoustu cizinců ze země, která je naším sousedem. V té době jsem měl na přednáškách asi polovinu studentů právě z Ukrajiny.

Byli to tehdy hlavně studenti?

Šlo také o zaměstnané lidi. Byly to celé rodiny. Začalo to před více než deseti lety.

Co tehdy odstartovalo migraci z Ukrajiny do Polska? Lidé z chudších zemí obvykle chtějí do Německa nebo jiných zemí, které jsou bohatší než vy či my.

Byla to ekonomická realita na Ukrajině a zároveň v Polsku, protože u nás v té době byla velmi dobrá. Předcházelo tomu ale dvacet let jakési přípravy. Polsko hraje roli obhájce Ukrajiny od 90. let 20. století a pokračuje v ní dodnes. Na mezinárodní scéně se za Ukrajinu přimlouváme a snažili jsme se, aby směřovala na Západ. Dělali to prezidenti Kwaśniewski i Kaczyński. Byl to ale prezident Komorowski, kdo tlačil Janukovyče k podpisu dohody s EU, kterou nepodepsal, a to vedlo k jeho konci. A nyní to dělá i prezident Duda. Je to konstanta naší politiky.

Stejně jako to, že se bojíte Ruska.

Ano. I to je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Polsko

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější