Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Může se stát zázrak a někdo bude za ruskou agresi potrestaný, říká bývalá prokurátorka z Haagu

„Dostat k soudu Vladimira Putina bude velmi obtížné, ale platí nikdy neříkej nikdy,“ říká bývalá prokurátorka z Haagu Anna Richterová. Foto: Iva Zímová
„Dostat k soudu Vladimira Putina bude velmi obtížné, ale platí nikdy neříkej nikdy,“ říká bývalá prokurátorka z Haagu Anna Richterová. Foto: Iva Zímová

Snímky z Ukrajiny připomínají apokalypsu, na některých jsou vidět díry v zemi sloužící jako hroby. „Opravdu by mě nenapadlo, že někdo může vyvolat další válku. Tahle se navíc týká nás všech,“ říká v rozhovoru s Deníkem N Anna Richterová, prokurátorka někdejšího Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, která podobné hrůzy kdysi sama viděla. Z vlastní zkušenosti ale ví, že dostat obviněné k soudu trvá roky.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jak Anna Richterová hodnotí ruskou agresi na Ukrajině?
  • Jak probíhá vyšetřování válečných zločinů a jak samotný proces v Haagu?
  • Koho z invaze vinit a jak dostat před soud Vladimira Putina?

Když se díváte na vybombardovanou dětskou nemocnici nebo na vyhloubenou díru v zemi, která slouží jako masový hrob, vrací se vám některé obrazy z jugoslávské války?

Ano, musím říct, že to vnímám skutečně mnohem intenzivněji. Právě proto, že jsem s lidmi, kteří prožili obdobné věci, mluvila, že jsem na těch místech byla. Sama jsem viděla zničené vesnice a vybombardované domy, ve kterých ale stále žili lidé, protože neměli kam jinam jít.

Čekala jste, že se něco podobného může ještě opakovat?

Tehdy jsem si říkala, že to snad opravdu už musí být poslední válka, že se musíme přece nějakým způsobem poučit. Devadesátá léta byla dobou turbulentní, kdy se osamostatňovaly státy. V Evropě bylo mnoho změn. Docházelo k velikým konfliktům a jugoslávská válka byla vyvrcholením všech těch změn.

V bývalé Jugoslávii šlo o nové uspořádání jednotlivých států. Nejkomplikovanější byla situace v Bosně a Hercegovině, kde žijí tři samostatné národy. A bohužel se ukázalo, že ani tribunál, ani mírové dohody, zkrátka ta snaha nevedla k tomu, že by úplně přestaly problémy. Jsou tam neustále.

Spíš jde ještě o něco jiného, a to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější