Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jste krysy opouštějící potápějící se loď.“ Ajťáci ve velkém prchají z Ruska, úřady jim to všemožně znepříjemňují

Moskevské letiště Domodědovo. Foto: Adobe Stock
Moskevské letiště Domodědovo. Foto: Adobe Stock

Putinova invaze na Ukrajinu vyhání z Ruské federace řadu lidí, kteří tam už nechtějí žít kvůli obavám z budoucnosti a uzavření se před světem. Specifickou skupinu tvoří odborníci na IT, kteří se rozhodli zemi opustit a pracovat v zahraničí pro velké nadnárodní společnosti. Řada z nich v dokumentech, které má Deník N k dispozici, popisuje, jak se jim Rusko a jeho úředníci nebo policisté snaží opuštění země znepříjemnit – čelí nevybíravým otázkám, nátlaku nebo prohledávání telefonů a počítačů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Experti na IT opouštějí Rusko přes Arménii, Katar nebo Turecko a snaží se najít uplatnění v některé z evropských či asijských zemí. Izolace Ruska od okolního světa a především odchod významných západních firem pro převážně mladé Rusy znamenají, že v oboru nenajdou dostatečně perspektivní nebo adekvátně ohodnocenou práci.

Odborníky v oboru IT přitom potřebuje řada evropských zemí včetně Česka. Do tuzemských firem nicméně „ajťáci“ mířit nemohou, Česko totiž jako jedna z mála zemí přerušilo vydávání víz pro obyvatele Ruské federace.

V řadě okolních zemí Rusové víza sice stále dostávají, ale cestu do zahraničí se jim snaží znepříjemnit Putinův režim, jak vyplývá z desítek svědectví, ke kterým se Deník N dostal.

O své zkušenosti se ruští IT profesionálové dělí přes online formuláře. Celou sadu odpovědí ve formě obsáhlého dokumentu, který se každý den aktualizuje, Deník N získal od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější