Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Británie zmrazila Děripaskův majetek. Firma, kterou spoluvlastní, získává v Česku miliardové zakázky a válku odsuzuje

Ruský oligarcha Oleg Děripaska byl zanesen také na evropský sankční seznam. Foto: Alexandr Zemljaničenko, ČTK/AP
Ruský oligarcha Oleg Děripaska byl zanesen také na evropský sankční seznam. Foto: Alexandr Zemljaničenko, ČTK/AP

Velká Británie dnes zmrazila majetek sedmi ruským oligarchům, mimo jiné i Olegu Děripaskovi, který je známý úzkými kontakty s prezidentem Vladimirem Putinem. Děripaska je přitom spolumajitelem známého stavebního gigantu Strabag, kde drží 27,8% podíl. Tato společnost přitom působí i v Česku a získává zde významné zakázky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Děripaska je už od roku 2018 veden na sankčním seznamu USA, dnes na něj coby na jednoho ze sedmi nejvlivnějších ruských oligarchů uvalila sankce také Velká Británie.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová oznámila „úplné zmrazení aktiv a zákaz cestování do Británie pro sedm nejbohatších a nejvlivnějších oligarchů Ruska, jejichž obchodní impéria, bohatství a kontakty jsou úzce spjaty s Kremlem“. Tito lidé zároveň nesmějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější