Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válka ani pád koruny nemění postoj koalice k euru. STAN chce debatovat, TOP 09 přesvědčit veřejnost

Informační plachta s aktuálními cenami pohonných hmot na střeše čerpací stanice na dálnici D1 v Měříně na Žďársku. Foto: ČTK
Informační plachta s aktuálními cenami pohonných hmot na střeše čerpací stanice na dálnici D1 v Měříně na Žďársku. Foto: ČTK

Česká koruna v důsledku ruského útoku na Ukrajinu oslabila, Česká národní banka musí trend brzdit intervencemi. Pád české měny se podílí na rostoucích cenách mnoha druhů zboží, například pohonných hmot. Vládní pětikoalice ale zatím neplánuje změnit svůj odmítavý postoj k přijetí eura. Někteří vládní politici jsou nicméně přesvědčeni, že nepředvídatelná situace v regionu je dalším důvodem pro připojení Česka k eurozóně.

Nejsilnější strana vládní koalice svůj odmítavý postoj k euru nezměnila. Podle ODS není debata o přechodu na společnou evropskou měnu na pořadu dne, a to i přesto, že válka ochladila zájem investorů o korunu i další národní měny v regionu.

„Vyhodnocujeme bezprostřední i druhotné dopady válečného konfliktu, který rozpoutal Vladimir Putin na Ukrajině, a připravujeme se na ně. V tomto případě ale nejde o to, kdo na čem lpí nebo nelpí, ale o to, že přijetí eura není v tomto volebním období reálné,“ odmítl debaty o vstupu do eurozóny premiér Petr Fiala.

„To přece vůbec není téma k aktuálnímu řešení,“ napsal Deníku N ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle ostatních vládních stran ale změněná geopolitická situace přinesla nové argumenty pro zavedení společné evropské měny. Starostové a nezávislí o něm podle svého předsedy chtějí debatovat právě ve světle posledních dramatických událostí.

„My euro obecně podporujeme, tu debatu určitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější