Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už to není Putinova válka, ale válka Rusů, říká ruský politolog a vypočítává chyby Západu

Vladimir Pastuchov přednáší na University College London, sleduje dění v Rusku, studuje ruskou společnost a varuje před její nacifikací. Foto: Archiv V. Pastuchova
Vladimir Pastuchov přednáší na University College London, sleduje dění v Rusku, studuje ruskou společnost a varuje před její nacifikací. Foto: Archiv V. Pastuchova

Většina Evropanů teď Rusy odsuzuje, nenávidí, bojí se jich. A nerozumí jim. Chybovali jsme však i my ve vztahu k zemi, která chce být součástí evropské rodiny, ale nedokáže respektovat pravidla, jež v ní platí? Ruský politolog žijící ve Velké Británii Vladimir Pastuchov v rozhovoru s Deníkem N vyjmenoval přešlapy, které nás teď stojí klidný spánek. A naznačil, jak je napravit.

Je Rus. Narodil se v Kyjevě, odkud pocházela i jeho matka. Ruska. Otec přijel z ruského venkova. Manželka je pravá Moskvanka. Nyní žijí ve Velké Británii.

Možná i pestrobarevnost rodiny Vladimira Pastuchova mu napomáhá vidět válku na Ukrajině, postoje Rusů, Ukrajinců i kolektivního Západu z nadhledu, který je mnohým jiným politologům cizí.

Na co jsme se také ptali?

  • Proč se Rusové cítí ponížení a opovrhovaní?
  • Zda se dalo zabránit válce na Ukrajině a jak.
  • Co to je kapitulace a co taktický kompromis?
  • Proč se dnešní Rusové podobají Němcům ze 30. let minulého století?

Čekal jste válku na Ukrajině? Útok na Kyjev, na mnoho velkých měst, nálety, raketové útoky na civilní cíle, spoustu mrtvých a zraněných, miliony uprchlíků?

V analýze, kterou jsem napsal v roce 2013, jsem dospěl k závěru, že nás nemine. Napovídala tomu evoluce režimu, který se nejdříve transformoval do podoby fašistické a v posledních dvou letech nacistické.

Ruská ideologie se nejdříve stala zjevně militantní, potom už i extremisticky militantní. Takže říkat, že jsem to nečekal, by bylo nespravedlivé. Já jsem vlastně válku vnímal jako možnost číslo jedna.

Teď jsem vám řekl, co mi napovídal rozum. Ale srdce si přálo něco jiného. Spokojeně si žiješ a všechny instinkty ti říkají, že zničit tenhle život by bylo úplně absurdní. Takže emocionálně jsem do poslední chvíle nevěřil, že se to může stát. Jako všichni.

Mnohým Rusům se zdá, že se teď snažíme změnit jejich zemi proti jejich vůli. Mnozí ruští politologové i novináři mluví o tom, jak jsme Rusy a Rusko léta ponižovali, jak jimi opovrhujeme… Myslíte si, že jsme ve vztahu k Východu chybovali?

Určitě. Ale to teď nehraje žádnou roli. Když Rusko začalo barbarskou válku proti Ukrajině, Putin se tím zcela zbavil možnosti poukazovat na chyby Západu, byť by nějaké udělal.

Přesto. Zkusme se přesunout do doby před 24. únorem 2022…

Ano, tehdy bylo možné diskutovat o tom, že se obě strany dopouštěly vážných chyb.

A ty chyby začaly

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

petra.prochazkova@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější