Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ODS mezi svými

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a předseda strany Petr Fiala šlápli v uplynulých dnech poněkud vedle. Foto: ČTK
První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a předseda strany Petr Fiala šlápli v uplynulých dnech poněkud vedle. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: ODS během pár dnů už podruhé narazila na sociálních sítích. První PR průšvih zaznamenala první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija s obhajobou své účasti na oslavě narozenin Jaromíra Soukupa. Potenciální voliče ještě nepřestaly bolet krční svaly od kroucení hlavou, a už tu byl další problém.

Předseda ODS Petr Fiala zveřejnil v sobotu krátké video, v němž obvinil Evropskou unii ze snahy ponížit Velkou Británii při jednáních o brexitu. Neuvedl žádné příklady ani argumenty a na četné dotazy (konkrétně reagoval na nesouhlasné stanovisko šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska) se své tvrzení pokusil argumentačně podpořit způsobem, který zní z úst vědce-politologa dost podivně – o ponížení Velké Británie se prý „v zahraničí mluví celkem běžně“.

Video vzniklo na konferenci, kterou pořádali Mladí konzervativci v Plzni. Petr Fiala byl tedy mezi svými. Což, jak plně chápeme, musí být pro politika, který většinu času věnuje politickým střetům, úleva a balzám na nervy. Chvíli jste mezi lidmi, kteří si myslí totéž co vy, nemusíte se zdržovat vysvětlováním, argumentováním, nemusíte být ve střehu, můžete si i od plic ulevit a zanadávat na věci, které všechny okolo štvou stejně jako vás.

Pokud se ale politik nechá unést atmosférou kmenové sounáležitosti, pak mu hrozí hned dvě nebezpečí. Za prvé – že sklouzne k šablonovitému vidění světa typickému pro tlupy uctívající stejný totem. A za druhé – že bude toto vidění světa prezentovat navenek a zapomene, že mimo prostor vymezený září vlastního táborového ohně je třeba argumentovat a neprezentovat svá tvrzení jako samozřejmé pravdy, o kterých se nepochybuje.

Obojí se Petru Fialovi stalo. Jeho tvrzení o tom, že se Evropská komise a její vyjednavači „snaží Británii ponížit a nechtějí přijmout žádné další kroky, které by vedly k dohodě“, není mimo ODS žádná všeobecně přijímaná samozřejmost, i když se samozřejmě odpůrci EU pokoušejí problémy složitých jednání o brexitu takto prezentovat. Jenže ani stokrát opakovaný nesmysl se nestává pravdou.

Pokud předseda strany, která říká, že „patříme na Západ“, obviní tento Západ – Evropskou unii – z nízkého a kontraproduktivního chování (jakým by snaha ponížit Británii jistě byla), pak musejí následovat velmi jasné příklady a argumenty. Ničeho podobného jsme se ale od Fialy nedočkali. Má sice pravdu, že se o ponížení Velké Británie „běžně mluví“, to ale neznamená vůbec nic. V době, kdy se na sociálních sítích může vyjádřit kdokoliv k čemukoliv, se „běžně mluví“ o lecčems. Třeba o tom, že 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější