Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelenskyj se nepodělal. Ponížený Putin může být ještě nebezpečnější, varuje bývalý velvyslanec v Kyjevě

Diplomat Ivan Počuch oceňuje roli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: President.gov.ua, Wikimedia Commons, CC BY 4.0
Diplomat Ivan Počuch oceňuje roli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: President.gov.ua, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Moskva pravděpodobně zvýší intenzitu bojů, čtvrteční schůzka ministrů zahraničí Ruska a Ukrajiny posun nepřinese. V rozhovoru s Deníkem N to odhaduje bývalý velvyslanec Česka v Kyjevě Ivan Počuch. „Putin vede z mnoha důvodů ztracenou válku, i kdyby dosáhl nějaké formy vojenského vítězství,“ míní pracovník ministerstva zahraničí.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Zda může současná invaze dopadnout stejně jako zabrání Krymu v roce 2014.
  • Jak bude Západ reagovat, když Rusko bude chtít z konfliktu vycouvat.
  • Jak mohly ruské tajné služby tak zásadně podcenit situaci na Ukrajině.
  • Jestli je možné, že se Ukrajina vzdá kvůli míru Donbasu a Krymu, a zda je Putin schopný instalovat loutkovou vládu do Kyjeva.

Ustupuje Rusko při vyjednávání ze svých původních cílů?

Z Putinových veřejných výroků nic takového neplyne, byť realita zásadního strategického omylu začíná prosakovat do myšlení ruských politických a bezpečnostních elit a minimálně i vzdělaného městského obyvatelstva. Zatím nepozorujeme širší veřejné projevy těchto nálad, ale kvas již započal. A bude pokračovat.

Již jenom proto, že elitám není jasné, co je Putinovým skutečným strategickým cílem – ohlášená demilitarizace a denacifikace prostřednictvím zvláštní vojenské operace je akorát tak nástroj na ohlupování vlastního obyvatelstva. Vnější svět ví, že je to pouze vrcholná lež v kaskádě falešných záminek dosáhnout ovládnutí Ukrajiny. Vojenského i politického.

Největší Putinův problém je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější