Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Arabské jaro chytá v Súdánu druhý dech. Diktátor po vlnách demonstrací vyhlásil výjimečný stav

Umar al-Bašír, sesazený súdánský autokrat. Foto: Jesse Awalt, US Navy
Umar al-Bašír, sesazený súdánský autokrat. Foto: Jesse Awalt, US Navy

Diktátor Umar al-Bašír, který v čele země stojí už tři desetiletí a kterého chce stíhat mezinárodní soud v Haagu kvůli porušování lidských práv, po dvou měsících demonstrací vyhlásil výjimečný stav.

Minimálně od dob francouzského absolutistického krále Ludvíka XVI. všichni tyrani vědí, že prudké zvýšení cen chleba je může v konečném důsledku přivést pod gilotinu, a proto je potřeba držet je pod kontrolou. V severní Africe toto pravidlo, které tuniský politolog Larbi Sadiki lehce výsměšně nazývá „demokracií chleba“, respektovaly už koloniální mocnosti a po nich v tom pokračovali i vládci nezávislých republik.

Kvůli stabilitě ve státě dopláceli pekařům opravdovou cenu z erárních zdrojů, jen aby na jejich pultech zůstalo zboží dostupné všem, protože plný žaludek tlumí revoluční puzení. Regionální dějiny nás učí, že když na tuto poučku politici zapomenou, brzy je čekají neblahé následky. Poslední, kdo se o tom přesvědčuje, je súdánský diktátor Umar al-Bašír, který své vlasti tvrdou rukou vládne bez necelých čtyř měsíců už třicet let.

Chléb jako rozbuška

Začalo to loni 19. prosince ve městě Atbara, kde rozzuřený dav,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější