Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válka ohrožuje i zvířata. V zoo u Charkova zahynuli ošetřovatelé i zvěř, evropské zahrady organizují pomoc

Lamy v městské zoo v Kyjevě. I je může zasáhnout ruské bombardování. Nebo co když do města vjede ruská okupační armáda? Foto: Gleb Garanič, Reuters
Lamy v městské zoo v Kyjevě. I je může zasáhnout ruské bombardování. Nebo co když do města vjede ruská okupační armáda? Foto: Gleb Garanič, Reuters

Válka na Ukrajině se v mnoha ohledech dotkla nejen lidí, ale také zvířat. Situace kromě jiného negativně ovlivňuje i místa nejčastějšího kontaktu člověka a zvířat – zoologické zahrady. Ty jsou přitom založené na míru a mezinárodní spolupráci, díky níž je umožněna koordinovaná ochrana přírody. Jaká je situace zahrad na Ukrajině a jak jim Evropa může pomoct, vysvětluje spolupracovník Deníku N Lukáš Nekolný z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Aktuálně jsou zoo pochopitelně uzavřené a zaměstnanci se snaží starat o chovaná zvířata, jak jen to jde. Některé z nich jsou dokonce válkou přímo zasažené. Prvním takovým případem byl Feldman Ecopark u Charkova, kde byla útokem poškozena budova i expozice, uhynulo několik zvířat, další utekla rozbitými skly v expozicích. V pondělí tam dokonce zahynuli dva chovatelé, kteří se šli postarat o zvířata.

Feldman Ecopark u Charkova. Foto: Multipedia, Adobe Stock

V jiných případech byly výbuchy jen pár set metrů od areálů zoo, což, podobně jako sirény, zvířata velmi stresuje. I proto jsou často umístěna ve vnitřních prostorách.

Dá se očekávat, že se situace bude zhoršovat v souvislosti s dalším postupem konfliktu, ubýváním zásob a případným odstřižením od energií. Teplo je přitom klíčové pro přežití tropických živočichů.

Historicky velmi významná přírodní biosférická rezervace se zooparkem Askanija Nova se už nachází na Rusy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Příroda

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější