Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Nesmyslná válka, den čtrnáctý. Bombardování porodnice ve dni klidu zbraní

Záběr z videa, který jako záznam útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zveřejnila ukrajinská armáda a po ní též ukrajinská média. Foto: Eyepress Media via Reuters (bez garance autenticity záběrů)
Záběr z videa, který jako záznam útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zveřejnila ukrajinská armáda a po ní též ukrajinská média. Foto: Eyepress Media via Reuters (bez garance autenticity záběrů)

V den, kdy měl v Mariupolu platit klid zbraní, aby se lidé mohli humanitárním koridorem dostat pryč z města, okupanti vybombardovali porodnici. Rusko pokračuje i ve strašení Evropy jadernou kartou. Státy se zatím za Ukrajinu staví hlavně formou darů a sankcí. Podle americké banky Morgan Stanley Rusko vyhlásí za měsíc krach.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Adéla Karásková Skoupá.

Denacifikace porodnice

Čtrnáctý den války se nesl v duchu doufání, že Rusko dodrží slíbené humanitární příměří a klid zbraní, aby se civilisté mohli dostat z bombardovaných a ostřelovaných měst. Vylidňují se předměstí Kyjeva, která okupační vojska od hlavního města odřízla. Například pěti tisícům šťastlivců se včera podařilo odejít z východoukrajinského města Sumy (velkého asi jako Ostrava) při ruských hranicích. Dvaadvacet lidí včetně tří dětí ale štěstí nemělo, zahynuli v noci při bombovém útoku. Dnes evakuace pokračovala.

Že se konečně po dlouhých dnech obléhání podaří vytvořit bezpečný koridor pro průchod z města bez ostřelování a bez min, doufali i obyvatelé Mariupolu. Tamní situaci popisují úřady jako katastrofální: lidé jsou bez dodávky elektřiny, vodu získávají z potoků nebo rozpouštějí sníh. Aby sehnali něco k jídlu, vloupávají se do obchodů. V troskách jednoho z domů zemřela šestiletá dívka na dehydrataci. Kolik lidí ve městě již celkově zahynulo, zatím není známo.

Celkově ale boje na Ukrajině ke včerejšímu dni stály podle OSN život 474 civilistů, dalších 861 utrpělo zranění. Narůstá i množství útoků na ukrajinské sanitky a nemocnice – podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Ruská válka na Ukrajině

V tomto okamžiku nejčtenější