Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přicházejí o luxusní jachty a miliardy. Kdo jsou ruští oligarchové, jimž Západ za válku ukrajuje z majetku?

Usmanovova jachta Dilbar, Mordašov, Usmanov a Sečin. Foto: Reuters a Kreml
Usmanovova jachta Dilbar, Mordašov, Usmanov a Sečin. Foto: Reuters a Kreml

Přicházejí o luxusní jachty a miliardy. Kdo jsou ruští oligarchové, kterým Putinova válka ukrajuje z majetku?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Měří 86 metrů, na palubě má bazén, který lze v případě potřeby přeměnit na heliport, a její cena se odhaduje na přibližně 120 milionů eur. Jachta Amore Vero (Pravá láska) kotví na Francouzské riviéře v malé vesničce nedaleko Marseille. Na moře se ale tak brzy nevydá.

Jachta Amore Vero (dříve Kněžna Olga) Igora Sečina v roce 2015. Foto: Macjasek, Pixabay

Minulý týden jí v tom zabránily francouzské úřady, podle nichž jachta patří Igoru Sečinovi, ruskému oligarchovi, který je šéfem státní ropné společnosti Rosněfť a blízkým člověkem Vladimira Putina.

Po ruské invazi na Ukrajinu se na sankčním seznamu EU ocitl i Sečin.

Ředitel Rosněfti Igor Sečin u Vladimira Putina v Kremlu. Foto: Kreml, kremlin.ru

Francouzští policisté si ve středu všimli, že se jeho jachta chystá k rychlému odjezdu, ačkoli měla zůstat v loděnici až do dubna kvůli opravám. Sečin o ni nechtěl přijít.

Luxusní jachty, které se staly symbolem bohatství ruských oligarchů, začaly být v Evropě postupně zabavovány. O lodě už přišlo několik Rusů, kteří podle Západu léta profitovali z Putinova kleptokratického režimu a jsou ruskému prezidentovi blízcí.

V tomto článku přinášíme přehled nejvlivnějších ruských oligarchů, kteří po Putinově útoku na Ukrajinu přicházejí o miliardy a majetek na Západě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější