Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reakce na ruskou hrozbu zavření kohoutků. Stát si chce koupit vlastní plyn

Dodávky plynu z Ruska jsou pro Německo i Česko zásadní. Foto: Adobe Stock
Dodávky plynu z Ruska jsou pro Německo i Česko zásadní. Foto: Adobe Stock

Tržní ceny plynu jsou na maximech a obchodníci se teď kvůli tomu zdráhají nakupovat a dále plnit zásobníky. Stát kvůli tomu chce vytvořit vlastní rezervy. Deník N získal návrh ministerstva průmyslu, který by ve středu mohla projednat vláda. O konečném zařazení bodu na jednání budou v úterý večer jednat předsedové koaličních stran.

Evropské zásoby plynu jsou na dlouhodobých minimech, ceny naopak lámou rekordy. Už před vypuknutím konfliktu na Ukrajině šponoval ruský státní monopol Gazprom ceny tím, že nedodával plyn nad rámec dlouhodobých kontraktů.

Ceny teď ještě výše žene ruský útok na Ukrajinu, který celý trh vrhá do velké nejistoty. Úplné přerušení dodávek z Ruska je totiž jednou z diskutovaných možností dalšího rozšíření už tak bezprecedentních ekonomických sankcí proti Moskvě. Takový krok jako hrozba navíc v pondělí poprvé zmínila i ruská strana.

Česká vláda v souvislosti s tím plánuje, že by si vytvořila vlastní plynové rezervy. Zatímco u ropy má stát zásoby na čtvrt roku, plyn nedrží žádný. Obchodníci mají v Česku zásoby zhruba na měsíc. Podle dokumentu ministerstva průmyslu a obchodu, který má Deník N k dispozici, chce resort prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv nakoupit až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Sankce proti Rusku

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější