Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Teprve teď přicházejí opravdoví sluníčkáři. Se vzducholoděmi a solárními panely

Solarpunková města by mohla vypadat třeba takhle. Foto: WallpaperVortex
Solarpunková města by mohla vypadat třeba takhle. Foto: WallpaperVortex

Solarpunk je novým žánrem v rámci sci-fi. Navazuje na romantiku steampunku a vizionářství kyberpunku. Hledá však nové způsoby života, vyzývá k boji s ekologickou katastrofou a není pesimistický.

Současná situace optimismu nepřeje. Každý rok se objevují zprávy o vymírání živočišných druhů a Spojené státy odstoupily od Pařížské dohody o klimatu. Přestože postupně zakazujeme jednorázové plasty, průmysl s fosilními palivy dál devastuje naši planetu. Alternativa jako by byla v nedohlednu.

„Je snazší představit si konec světa než konec kapitalismu,“ napsal vlivný teoretik Fredric Jameson v roce 2003 (i když možná ne tak docela on a ne tak docela v roce 2003 – je za tím zajímavá historie). Jameson popisoval převládající pocit, který odráží slova Margaret Thatcherové „Není žádná alternativa“ a tlumí politickou imaginaci. Zdá se, jako by se stejný scénář opakoval i dnes. Hrozba klimatické katastrofy se stala víceméně všeobecně přijímanou realitou, přes její naléhavost však chybí návrhy komplexních řešení.

Už několik let se ale na okrajích blogových

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější