Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský útok zablokoval ukrajinské přístavy. Vedou přes ně klíčové obchodní trasy

Přístav v Oděse je největší na Ukrajině. Foto: Adobe Stock
Přístav v Oděse je největší na Ukrajině. Foto: Adobe Stock

Válka na Ukrajině se v současnosti vede na dvou hlavních liniích. Na severu ruští vojáci ostřelují především Kyjev a druhé největší město Charkov. Obě velké aglomerace zatím útokům odolávají navzdory vojenským a hlavně civilním ztrátám. Na jihu se okupanti snaží postupně ovládat ukrajinské pobřeží. Podařilo se jim dobýt přístav Cherson, nyní obléhají město Mariupol. V něm uvízlé obyvatelstvo nemá přístup k elektřině ani vodě. Obě sídla jsou zároveň klíčová pro ukrajinské hospodářství. Vysvětlujeme, v čem je přístup k Černému moři pro Ukrajinu klíčový a co by znamenala jeho ztráta.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Černém moři se pohybovali pravidelně, místní vody pro ně rozhodně nebyly neznámé. Ať už šlo o ukrajinské, nebo turecké přístavy, vozili prakticky vše. Například šrot nebo dříví. Ruský útok na Ukrajinu ale pro zkušené námořníky z estonské lodi Helt znamenal čas zvednout kotvy.

Po zahájení bojů opustili přístav v Oděse, toho ale využilo ruské námořnictvo. To se za nákladní lodí krylo před ukrajinským ostřelováním z pobřeží. Po několika dnech se u trupu estonské lodi ozvala ohlušující rána, po které se plavidlo začalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější