Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha je bohatší než Bavorsko, na poště půjde platit kartou a ANO už pět let maká na daňové reformě

ilustrační foto: Fotolia
ilustrační foto: Fotolia

Češi loni poprvé v historii zaplatili kartou víc než miliardkrát za rok. Možná i to přesvědčilo Českou poštu, aby urychlila přípravy a ještě letos umožnila platby kartou na všech pobočkách. Rychlé tempo nabírají také daňové změny z dílny hnutí ANO: to zrušení superhrubé mzdy nejdříve zablokovalo, pak ji chtělo jednoduše nahradit, ale teď – po pěti letech – už začíná o zásadních změnách uvažovat, byť zatím prý jen nezávazně. Nabízíme vám týdenní přehled novinek z oblasti osobních financí.

Air Bank se s Monetou (zatím) nespojí

Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera oznámila, že nebude pokračovat v přípravách na spojení Air Bank s Moneta Money Bank. Součástí velké fúze měl být i český a slovenský Home Credit, patřící (stejně jako Air Bank) pod PPF. Akcionáři Monety chtěli za tyto společnosti zaplatit méně, než kolik za ně požadovala PPF.

Zřejmě jim také nebylo úplně jasné, kdo koho by vlastně kupoval. Formálně měla Moneta koupit Air Bank a Home Credit, Kellnerova PPF by ale jejich prodejem přesto mohla posílit, protože by v nově vzniklé společnosti získala téměř čtvrtinový podíl. Tím by se PPF stala největším akcionářem dosavadní Monety, jejíž vlastnická struktura je dosud velice roztříštěná (nejvíce – necelých 19 procent – loni ovládala společnost Chase Nominees Limited, druhým největším akcionářem je banka J. P. Morgan s necelými pěti procenty).

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich přes 673 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky nebo na jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu.

Moneta Money Bank formálně existuje teprve od jara 2016, navazuje ale na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro Kellnera.

Spojená banka by se dvěma miliony klientů byla trojkou na trhu, mezi nejsilnější by patřila i v počtu poboček a bankomatů. Ve spotřebitelských půjčkách by získala dokonce druhé místo. Nový gigant měl vystupovat pod názvem Air Bank, protože tato značka je mezi lidmi známější a oblíbenější.

Krach jednání přivítali – alespoň podle dostupných ohlasů – klienti i zaměstnanci, zejména na straně Air Bank. V uplynulých měsících dávali najevo své obavy ze spojení. Málokdy se totiž povede, aby při podobném spojení skutečně zůstalo zachováno to lepší z obou společností.

Kartou platíme čím dál nižší částky

Češi loni poprvé v historii zaplatili kartou víc než miliardkrát. Na každého dospělého obyvatele tak vychází zhruba 125 plateb kartou ročně. Vyplývá to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější