Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děsivý výlet do hlavy Vladimira Putina a další filmy o ruském nebezpečí

Nezvykle lidský Putin na starých dokumentárních záběrech. V duchu již ale utahoval šrouby. Foto: Aerofilms
Nezvykle lidský Putin na starých dokumentárních záběrech. V duchu již ale utahoval šrouby. Foto: Aerofilms

Jaký je Putin? Do hlavy aktuální světové hrozby č. 1 nikdo nevidí. Před dvaceti lety do ní ale nahlédl ruský dokumentarista Vitalij Manskij. Výsledný čtyři roky starý film Svědkové Putinovi je zvláště v těchto dnech nepříjemně aktuální. Spolu s dalšími osmi filmy o ruském nebezpečí a Ukrajině je právě teď k vidění na portálu DAFilms.

Vitalij Manskij má v rukou unikátní filmový materiál. Před dvaceti lety po nástupu Vladimíra Putina k moci s ním rok natáčel jako jeho oficiální filmař – jeho prezidentskou kampaň i celý první rok v úřadu. To mu umožnilo nahlédnout za pečlivě aranžované kulisy a poznat Putina zblízka. Výsledný film odvysílala státní televize na první výročí Putinova prezidentství. Materiál ale Manskij využil ještě jednou. Mnohem později z něj sestříhal snímek Svědkové Putinovi, který přesvědčivě odhaluje kořeny Putinova úspěchu i kořeny dnešní války na Ukrajině.

„Jestli dovolíte, budeme vám trochu velet. Můžeme?“ ptá se režisér v úvodu pokorně souhlasícího Putina. Ten ve filmu působí překvapivě lidsky. Nejen proto, že jeho kariéra v čele Ruska se teprve rozjížděla, ale také proto, že Manskij byl v době natáčení jeho spojencem, tím, kdo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější