Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brno se připravuje na příchod ukrajinských dětí, už teď jich jsou stovky. Rodiče i školy pořádají sbírky školních pomůcek

Práce žáků druhého stupně ZŠ Litovel. Foto: Ludmila Sližová
Práce žáků druhého stupně ZŠ Litovel. Foto: Ludmila Sližová

Tuzemské školy začnou učit ukrajinské děti, které uprchly před válkou. Stovky jsou jich už také v Brně, kde je velká ukrajinská komunita, za kterou míří příbuzní a známí. Už teď se ke vzdělávání přihlásily stovky dětí na základních školách. Ty mateřské jsou plné, ale město podpoří vznik dětských skupin. Děti také budou mít zdarma kroužky a výuku na základní umělecké škole. Chybí ale pomůcky, na které pořádají školy, rodiče i radnice sbírky.

V Brně jsou tento týden jarní prázdniny, školy se ale připravují, že do nich zamíří stovky dětí z Ukrajiny, které prchly před válkou.

Základní škola Staňkova v městské části Brno-Královo Pole jich může přijmout až 110. Se vzděláváním dětí cizinců má dlouholeté zkušenosti, tvoří tu 60 procent všech žáků. Běžně tu pracují i s dětmi z Ukrajiny, kterých je tu momentálně 120. A další desítky se jich ke vzdělávání přihlásily minulý týden. To už jsou ale váleční uprchlíci.

„Očekáváme jich ještě víc, chvíli trvá, než se aklimatizují a zbaví se stresu a úzkosti z války. Jsou traumatizované, pláčou, na hranice musely jít několik kilometrů v mrazu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější