Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejde dál mlčet. Za vlastizrádce už nás stejně mají, říká ruský politolog žijící v Česku

Politický analytik a novinář Ivan Preobraženskij v Česku žije od ruské anexe Krymu. Dnes už ví, že se do Moskvy jen tak nevrátí – Rusko ho totiž považuje za vlastizrádce. Foto: Dominika Píhová, Deník N
Politický analytik a novinář Ivan Preobraženskij v Česku žije od ruské anexe Krymu. Dnes už ví, že se do Moskvy jen tak nevrátí – Rusko ho totiž považuje za vlastizrádce. Foto: Dominika Píhová, Deník N

Lidi často říkají, že za nic nemohou, že Putina nevolili. Já ho také nevolil, ale tohle teď prostě říkat nemůžeme, vysvětluje ruský politolog a novinář Ivan Preobraženskij, který od roku 2014 žije v Praze. Ne všichni Rusové v Česku jsou podporovatelé Putina, on i jeho krajané jsou ale za prezidenta dle jeho slov odpovědní. „Někdy nevím, co je horší – jestli lidi, kteří ukazují, že je nic nezajímá, nebo ti, kteří opravdu věří, že na Ukrajině jsou nacisté,“ říká v rozhovoru o místní ruskojazyčné komunitě i osudu své rodné země pod vládou Vladimira Putina.

„Po anexi Krymu jsem věděl, že bude jen hůř,“ vypráví o svém finálním rozhodnutí odejít nastálo s rodinou do Česka Ivan Preobraženskij, který se v Praze živí jako politolog a novinář. „V Rusku jsem měl dvě možnosti – zůstat bez práce nebo začít pracovat pro prezidenta. Samozřejmě to říkám trochu jako metaforu, ale už tehdy bylo jasné, že nezávislá média prakticky neexistují a pracovat jako nezávislý analytik nejde,“ dodává.

Několik let ještě jezdil mezi Prahou a Moskvou vcelku pravidelně, časem ale cesty z bezpečnostních důvodů ustaly. Teď je víc než zřejmé, že se do rodné země podívá jen stěží – optikou nových ruských nařízení je považován za vlastizrádce.

Spolu se svými krajany v Česku v posledních dnech protestuje, pořádá happeningy před ruskou ambasádou, posílá humanitární pomoc na Ukrajinu, finančně přispívá, ubytovává uprchlé Ukrajince a nabízí jim asistenci při návštěvách českých úřadů. Především se ale veřejně a nahlas staví proti Vladimiru Putinovi a ruské invazi.

„My, ruští občané žijící v České republice, rozumíme své odpovědnosti za zločiny spáchané Putinovým Ruskem. Tyto zločiny proti lidskosti nemají žádné ospravedlnění,“ napsal Preobraženskij v dopise, který adresuje české veřejnosti a politickým představitelům. Úřadům chce jménem svých krajanů nabídnout pomoc, zároveň ale upozorňuje na to, že Rusům v Česku chybí informace i jakékoliv záruky.

V rozhovoru pro Deník N analytik vysvětluje, jak vnímá kolektivní odpovědnost ruských občanů i jak se dělí a funguje ruskojazyčná komunita v Česku.

Kdy jste byl naposledy v Rusku?

Poté, co jsem se přestěhoval do Česka v roce 2014, to bylo docela často. Nicméně to skončilo v roce 2018. Tehdy zemřel otec, za kterým jsem jezdil, a situace se zhoršovala. Navíc jsem se rozkmotřil i s mnoha kamarády. Někteří z nich začali pracovat pro státní sociologickou službu, jiní pro státní televizi nebo byznysmeny, kteří od začátku anexe Krymu čelí sankcím. Už s nimi nešlo ani normálně mluvit. Když jsme společně hrávali karty, prosil jsem je, ať mi hlavně neříkají nic o své práci, že to vědět ani nechci.

V roce 2018 se začala objevovat vlna trestů za vlastizradu, takže jsem se nakonec rozhodl, že už tam jezdit nebudu. Nikdo nevíme, co si ruské speciální služby dokážou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější