Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Antibiotika mají cenu zlata.“ Zdravotní pomoc Ukrajině vázne, lidé organizují sbírky léků na vlastní pěst

Ukrajinka Iryna P., která žije dvacet let v Praze, organizuje pomoc lidem ve své vlasti. Mezi nejcennější zboží nyní patří léky. Foto: Iryna P.
Ukrajinka Iryna P., která žije dvacet let v Praze, organizuje pomoc lidem ve své vlasti. Mezi nejcennější zboží nyní patří léky. Foto: Iryna P.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo Čechy, aby neposílali sami na Ukrajinu léky s tím, že stát zajistí pomoc organizovaně. Jenže kvůli složité legislativě velká část nevládních organizací zatím léky do válečných oblastí nedodává. Potřebná léčiva tak dovážejí dobrovolníci neoficiálně. Na větší dodávky Ukrajina teprve čeká.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Iryna P., která žije v Česku už dvacet let, organizuje druhý týden pomoc lidem na Ukrajině, kde žije její matka a další příbuzní. Češi nosí do garáže v Praze trvanlivé potraviny, hygienické potřeby nebo kojeneckou výživu. Kromě vojenských pomůcek, jako jsou helmy, neprůstřelné vesty nebo dalekohledy, jsou nyní nejvíce ceněným zbožím léky.

„Konkrétně prášky na bolest, horečku, ale také antibiotika, která potřebují vojáci i děti bez přístupu k lékařské péči ve válkou zasažených oblastech. Někteří lidé v Česku jsou ochotni nechat si napsat na sebe antibiotika a pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Zdravotnictví

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější