Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ceny pšenice prudce rostou. Popisujeme, co pro Česko bude znamenat výpadek světové obilnice

Ceny přesnice rostou. Foto: unsplash
Ceny přesnice rostou. Foto: unsplash

Pšenice na počátku týdne zdražila na rekordní hodnoty. Ceny jsou tak na dvojnásobné výši oproti dlouhodobému průměru. Vysvětlujeme, jaké to bude mít důsledky pro Česko a jeho zemědělství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kvůli Putinovu útoku na Ukrajinu a ekonomické izolaci Ruska panuje na evropském trhu se zemědělskými plodinami mírná nervozita. Tu potvrdilo především Maďarsko, které v pátek rozhodlo o omezení exportu obilovin ze země. Větší kontrolu nad trhem se snaží získat také Turecko nebo Argentina. Cílem je stabilizovat situaci alespoň na místních trzích.

Ceny pšenice totiž na burze v Paříži dosáhly na nový rekord, činily téměř 11 600 korun za tunu. Před rokem byly přibližně na polovině. K zdražení došlo po ruském útoku na Ukrajinu, která patří mezi významné exportéry řady plodin. Je přitom nejisté, jak se vyvine letošní sezona – tedy především zda ukrajinští zemědělci vůbec zvládnou zasít a následně v požadovaném objemu sklidit. U Ruska pak obavy plynou především z ekonomické izolace a neochoty obchodníků od něj plodiny nakupovat.

Ukrajina je zemědělskou velmocí, její produkce je významná především pro země kolem Středozemního moře – například Turecko, Alžírsko nebo Egypt, kam významná část produkce míří přes průliv Bospor. Další významnou obchodní destinací je jihovýchodní Asie. Obchod ale v tuto chvíli stojí kvůli špatné bezpečnostní situaci v Černém moři, kde jsou ukrajinské přístavy.

Pro Česko to z hlediska zajištění potravin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější