Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Zbytečná válka, den dvanáctý. Putin naznačuje, že se chce vyvléknout

Ulice Kyjeva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ulice Kyjeva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zatímco ruská armáda ostřeluje a bombarduje ukrajinská města, před válkou prchají miliony lidí. Na jednání Mezinárodního soudního dvora v Haagu, kde Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz přerušit ruskou invazi, se zástupci Moskvy nedostavili. Na třetí kolo jednání s ukrajinskou stranou o možnostech ukončení války ale ano.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Adéla Karásková Skoupá.

Válka je drahá záležitost

Svět už dvanáctý den upíná zraky k Ukrajině, kde zuří zbytečná válka s nejasnými vyhlídkami. Ruská vojska nepostupují tak rychle, jak si představovala, z oblastních měst ovládla zatím pouze Cherson. Další velká města jako Kyjev, Mariupol, Volnovacha, Sumy, Mykolajiv nebo Charkov čelí bombardování a raketovým útokům. Na obranu už se připravuje i Oděsa, strategické město se dvěma největšími ukrajinskými přístavy.

Mezitím se ukrajinské armádě přihlásilo už přes 20 tisíc dobrovolníků ze zahraničí, Rusko zase podle amerických zdrojů The Wall Street Journal verbuje do invaze na Ukrajině Syřany se zkušenostmi z boje v městském prostředí. A zatímco Rusové mají údajně pod kontrolou Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě země, ukrajinské armádě se prý podařilo získat zpět letiště v jihoukrajinském Mykolajivu.

Dvanáctý den války tak nepřináší žádný zásadnější zvrat nebo posun. Změnou je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

V tomto okamžiku nejčtenější