Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na východě Slovenska straší africkými migranty, skutečný problém jsou „podivná individua“ v prázdných dodávkách

Foto: Karolína Poláčková, Deník N
Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Na východním Slovensku už se kromě uprchlíků začínají objevovat lidé, kteří se snaží zneužít situaci ve svůj prospěch. Kromě dezinformátorů a prodejců strachu na místo dorazili už také obchodníci s „bílým masem“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Něco tady hledáte?“ Koordinátorka pomoci Zuzana Burdová mě hned po vstupu do budovy místního kulturního domu podezřívavě zastaví. Ptá se mě, co na místě chci, kdo jsem a proč jsem dorazil. Když se představím a řeknu, že jsem novinář, vše mi vysvětlí.

Nacházíme se na hranicích Slovenska s Ukrajinou, v malé obci Ubľa. Ta je jedním z prvních míst pomoci rodinám, které utečou z Ukrajiny a snaží se dostat dál do bezpečí. Na území obce leží jeden z menších hraničních přechodů. Denně tudy projde pár tisíc lidí.

Místo první pomoci. Lidé si mohou na chvilku lehnout, najíst se, odpočinout si. Místní dobrovolníci se jim snaží najít spoj do místa, kam potřebují. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Místní lidé, kteří zde uprchlíkům pomáhají, jsou v posledních dnech extrémně obezřetní. Kromě lidí, kteří chtějí pomoci, se zde totiž začaly objevovat také případy, kdy se lidé snaží zneužít krizovou situaci k obchodu s bílým masem. Pokoušejí se vyhledat ideálně mladé ženy a využít je k prostituci.

„Už dva dny se tady pohybují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější