Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Proč Putina nezavřou, když zabíjí lidi?“ Někteří učitelé válku na Ukrajině vysvětlují, jiní šíří dezinformace

Práce žáků druhého stupně ZŠ Litovel. Foto: Ludmila Sližová
Práce žáků druhého stupně ZŠ Litovel. Foto: Ludmila Sližová

Stejně jako rodiny i školy nyní narážejí na téma války, která se odehrává jen pár set kilometrů od nás. Někteří učitelé vzali současnou situaci jako výzvu a využili ji k otevření složitých témat. Jiní se tomu vyhýbají. Doporučení renomovaných institucí a psychologů je přitom jasné: mluvte s dětmi otevřeně a pravdivě o tom, co se děje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jedenáctiletý Adam se o politické dění zajímal vždycky o něco víc než jiné děti jeho věku. Válka na Ukrajině mu teď vrtá hlavou a přemýšlí nad tím, jak je tohle možné. „Vždyť když při covidu někdo ukradl housky, byl odsouzený do vězení. Jak to, že Putin může zabíjet a nikdo mu nic neudělá?“ ptá se bezradně, stejně jako možná i řada dospělých, kteří jen obtížně hledají na takové otázky odpověď.

Některé děti umějí své pocity, otázky a strachy pojmenovat podobně jako Adam, jiné jsou ale uzavřené nebo zkrátka jen neumějí či nechtějí své emoce projevovat. I proto se rady všech expertů pro školy v jednom jasně shodují –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější