Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojačky, miss i první dáma. Ukrajinu brání také ženy a není na tom nic překvapivého

Příslušnice ukrajinské armády, ještě před ruskou válkou. Foto: ukrajinské ministerstvo obrany
Příslušnice ukrajinské armády, ještě před ruskou válkou. Foto: ukrajinské ministerstvo obrany

Do ukrajinského odboje se ženy zapojují různými způsoby – některé proti invazi bojují přímo na bojišti, jiné zase v bunkrech nebo na internetu. Ženský odboj byl součástí války vždy, přesto se na něj často zapomíná.

Vedle sebe sedí bok po boku tři ženy. Každá z nich drží v rukou zbraň a na jejich pažích se vyjímá žlutá páska – znak, že v konfliktu bojují na straně Ukrajiny. Žena sedící vpravo má na hlavě maskovací kapuci, čepici té nalevo zdobí třpytivé bíle perličky. Žena uprostřed usedavě pláče.

„Víte, jak se používá zbraň?“ zeptá se jí reportérka.
„Ne! Jen trochu. Začali jsme se to učit před dvěma dny.“
„Bojíte se?“
„Samozřejmě,“ odpoví žena a z očí se jí řinou další slzy.

Video New York Times, ve kterém ukrajinská učitelka Julija s pláčem vysvětluje, proč se rozhodla zapojit do bojů o Kyjev, před několika dny obletělo internet a rychle se stalo symbolem ženského ukrajinského odboje.

Juliino rozhodnutí přidat se k němu není ojedinělé. Ukrajinských žen, které se zapojily přímo do bojů nebo se odboj rozhodly podporovat jinými způsoby, existuje nespočet – účastní se ho političky, ukrajinská miss i první dáma.

A stejně rozmanité jsou i konkrétní formy jejich pomoci. Některé Ukrajinky se pohybují přímo na bojišti, některé míchají Molotovovy koktejly a některé zase postoj k ruské invazi vyjadřují na Instagramu nebo zcela netradičním způsobem –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější