Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomohli ruští špioni zmařit atentáty na Zelenského? Bývalý šéf české rozvědky hodnotí, zda jsou schopni se postavit Putinovi

„Ukrajinci chytili nějaké atentátníky a rozhodli se tomu přidat trochu pepře,“ myslí si někdejší šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Zeman. Foto: archiv Petra Zemana
„Ukrajinci chytili nějaké atentátníky a rozhodli se tomu přidat trochu pepře,“ myslí si někdejší šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Zeman. Foto: archiv Petra Zemana

Deník The Times informoval o tom, že ruské tajné služby poskytly Ukrajině nebo Západu informace, na jejichž základě Kyjev zabránil nejméně třem pokusům o atentát na prezidenta Zelenského. Bezpečnostní expert a někdejší ředitel civilní rozvědky (ÚZSI) Petr Zeman to považuje za nepravděpodobné. „Je to spíše záměrně vypuštěno,“ myslí si Zeman, který přednáší na Masarykově univerzitě v Brně.

Zelenského měli chtít zabít žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny a vojáci z Čečenska. O tom, že za zmařením pokusů o atentát byli příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce, napsal britský list The Times.

Podle Zemana není vyloučené, že se proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v bezpečnostních složkách vytvoří opozice. „Pokud se vůbec zformuje (opozice), bude to spojení generality a některých oligarchů,“ říká Zeman v rozhovoru pro Deník N.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • Zda by lidé kolem Putina schválili použití jaderných bomb.
  • V čem je specifická invaze na Ukrajinu.
  • Proč Putin nechal odvysílat zasedání bezpečnostního štábu.

Deník The Times dnes zveřejnil informaci, že ukrajinský prezident Zelenskyj přežil za týden už tři atentáty ruských složek. A to i na základě informací, které získali Ukrajinci od FSB. Je možné, že mají informace od FSB?

Skoro bych řekl, že je to představa jak z Clancyho románů (Tom Clancy byl americký spisovatel, autor špionážních thrillerů, pozn. red.). Připadá mi to nepravděpodobné a je to spíše propagandistický trik, který má popíchnout Rusko.

Nemyslíte si tedy, že FSB může dávat informace tohoto typu Ukrajincům nebo USA? Třeba v případě, že nesouhlasí s válkou a tím, jak ji Putin vede?

V takovýchto případech se informátoři a fakt, že takové informace jsou k dispozici, nesmírně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější