Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sankce proti Rusku jsou už teď nebývalé tvrdé. Popisujeme možnosti, kde se dají ještě zpřísnit

Jednou z dalších možností sankcí je úplně odstřižení služeb amerických platebních společností. Foto: Adobe Stock
Jednou z dalších možností sankcí je úplně odstřižení služeb amerických platebních společností. Foto: Adobe Stock

Kurz rublu prudce oslabuje, běžní Rusové se už skoro nemohou dostat k dolarům či eurům. Ruský stát má zmražené stovky miliard dolarů devizových rezerv a k majetku uloženému na Západě se nedostane ani prezident Vladimir Putin. Sankce už nyní silně poškozují ruskou ekonomiku. Přitom ještě mohou eskalovat. Přinášíme přehled tří možných opatření, jimiž mohou Spojené státy a Evropská unie dále zvýšit tlak na zastavení války na Ukrajině.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rusko bez Visa a Mastercard

Obě americké firmy jsou známé především přes platební karty, které vydávají. Mnohem podstatnější roli ale hrají v samotném zpracování plateb kartou nebo například mobilem.

Ukrajinská národní banka v pondělí firmy Visa a Mastercard vyzvala, aby přestaly podporovat své karty vydané v Rusku. Americké společnosti zatím její přání nevyslyšely. To se ale může brzy změnit. Po zahájení ruské okupace Krymu karetní firmy k takové blokaci na území obsazeného poloostrova přistoupily na základě tehdejších amerických sankcí.

Nynější hospodářská omezení zavedená západními státy už také vedou k blokaci ruských karetních plateb, která je zatím jen částečná. Týká se to finančních ústavů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Sankce proti Rusku

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější