Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sladký život v Londongradu. Jak ruští miliardáři mění britskou společnost a její tradiční pravidla hry

Malebný Eaton Square v centru Londýna novináři přejmenovali na Rudé náměstí. Kvůli vysoké koncentraci nemovitostí vlastněných Rusy. Reprofoto: Google maps
Malebný Eaton Square v centru Londýna novináři přejmenovali na Rudé náměstí. Kvůli vysoké koncentraci nemovitostí vlastněných Rusy. Reprofoto: Google maps

Komentář Magdy Leichtové: Moskva nad Temží, Londongrad, to jsou jen některé přezdívky, které si britské hlavní město vysloužilo díky velkému vlivu ruského kapitálu. Již v době, kdy se dění na Ukrajině říkalo pouze „sílící krize“, zaznívaly v britské i mezinárodní politice hlasy, které volaly po tom, aby Británie přehodnotila svůj postoj k ruským investicím.

Boris Johnson patřil před válkou mezi ty, kdo se snažili Rusko od invaze odradit drsnou rétorikou. Na mnichovské bezpečnostní konferenci například prohlásil, že v případě útoku Ruska na Ukrajinu může Británie „otevřít ruské majetkové matrjošky“, podívat se, kdo jsou skuteční vlastníci majetku v Británii, a na majitele uplatnit sankce.

Nyní se britský parlament chystá projednat legislativu, která by měla znesnadnit příliv peněz nejasného původu do Británie a zjednodušit hledání skutečných majitelů. Provázanost britské politiky a ekonomiky s ruským kapitálem a společností je ale složitější a nestačí jen vypátrat vlastníky luxusních rezidencí.

Celý příběh začíná již v osmdesátých letech, kdy v Británii probíhala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Názor

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější