Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ženy a mladí se prosadí i bez kvót. Pirátům jsme se nepřiblížili, hájí změny stanov ČSSD Netolický

Pardubický hejtman Martin Netolický. Foto: ČTK
Pardubický hejtman Martin Netolický. Foto: ČTK

ČSSD si na sjezdu změnila pravidla. Strana založená v roce 1878 se chce víc přiblížit 21. století. Kromě zrušení kvót pro ženy umožní nové stanovy hlasovat o důležitých otázkách i elektronicky. „Nechci říkat, že jsme se přiblížili Pirátům. Ta strana má úplně jiné pojetí,“ vysvětluje jeden z autorů Martin Netolický.

Proč bylo nutné tak radikálně změnit stanovy ČSSD?

Tím, že se staré stanovy ČSSD neustále doplňovaly a zpřesňovaly, se staly nepřehlednými a vyvolávaly spory.

Jaké spory?

Některá ustanovení si členové vykládali různě, což vedlo ke sporům. Takže jsme se snažili nové stanovy zestručnit. Nyní jsou třetinové. Ze 60 článků je 24 a z jedenácti částí je nyní pět. To je krok k tomu, abychom postoupili v modernizaci strany a členy neustále nezatěžovali vnitřními procedurami. Potřebovali jsme ČSSD rozhýbat.

Pravidla straně tedy bránila reagovat rychle na nové výzvy?

ČSSD se propadla z nejsilnější vládní strany na stranu s 7,27 procenta a nebyla schopná rychle reagovat na aktuální politickou situaci. Mimořádný sjezd se tehdy z mého pohledu měl konat mnohem dříve. My jsme však byli schopni podle tehdejších pravidel sjezd zvolat až za čtyři měsíce. To je nepřijatelné. Považoval jsem to osobně za tragické.

Takže se chce přiblížit více moderním stranám, jako jsou třeba Piráti? U nich se o důležitých otázkách hlasuje elektronicky.

Nechci říkat, že jsme se přiblížili Pirátům.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sjezd ČSSD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější